Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanský nadační fond chce přijmout do Česka 150 iráckých uprchlíků

Domácí zpravodajství / juml / redakce / 29. července 2015 7:45
Křesťanský nadační fond chce přijmout do Česka 150 iráckých uprchlíků

Ilustrační foto - Uprchlíci v severním Iráku (19. června 2014)
Autor: facebookový profil autora / Patrik Kajzer /fotoreporter TV Prima

Praha - Nadační fond Generace 21 (NF G21) již delší doby usiluje o přijetí křesťanských uprchlíků z Iráku. Snahou NF G21 je pomoci těm, kdo patří v současném krvavém konfliktu v Iráku a Sýrii mezi nejohroženější: místním křesťanům.

Nyní projekt vstoupil do realizační fáze a jménem uprchlíků podal žádost Úřadu vlády o jejich přijetí na území České republiky. NF G 21 je připraven nést náklady na transfer a první rok pobytu a integrace urpchlíků.

Křesťané cizinci ve vlastním státě

„Křesťané jsou ve velmi složité situaci. Islámští uprchlíci přicházejí opět do islámského prostředí. To ovšem o křesťanské uprchlíky nemá zájem a nenabízí jim budoucnost. V utečeneckých táborech zažívají od muslimů další perzekuci a jasně jim je dáváno najevo, že zde nejsou vítáni. Řadě z nich byli zavražděni manželé, dcery, synové a další příbuznínejen během teroru IS, ale také v letech předtím. Proto je pro ně jediná možnost jak prožít plnohodnotně život, a často i přežít, požádat o azyl v zemích, kde křesťané nejsou pronásledováni,“ říká Jan Dezort z NF G21.

„Jsme rádi, že se premiér ČR Bohuslav Sobotka již na schůzce se zástupci NF G21 a Res Claritatis v únoru tohoto roku vyjádřil, že vnímá kritickou situaci strádajících a pronásledovaných křesťanů a dalších komunit na území tzv. Islámského státu podobně jako my,“ dodává Jan Talafant.

Osobní návštěva v Iráku

Zástupci a spolupracovníci NF G21 uprchlické tábory v Erbílu v Iráku od ledna tohoto roku několikrát navštívili. Na vlastní oči se přesvědčili, že situace mnoha rodin je opravdu zoufalá a přímo na místě vytvořili seznam 152 žadatelů o přijetí do ČR. Na seznamu jsou především celé rodiny a vdovy s dětmi, jejichž situace je beznadějná.

Za všechny jen jeden příběh: „Pocházíme z Mosulu. Když Islámský stát dobyl Mosul, slyšeli jsme, jak z mešity hlásí, že každý křesťan má možnost do 48 hodin opustit město, jinak bude buď popraven – sťat, nebo bude muset platit džizju (vysoká „daň“ za to, že není muslim), nebo musí konvertovat k islámu. Z Mosulu jsme utekli 20 km do křesťanské vesnice Bašiqa. Po týdnu jsme utekli z Bašiqy do Erbílu, protože IS postupoval dál. IS unesl mého bratrance a dodnes o něm nic nevíme. Mého manžela zabili už předtím, v době po pádu Saddáma Husajna. Zabili v té době i mého syna. Muslimové už tehdy zabíjeli křesťany z náboženských důvodů.“

Pokud se podaří tento projekt zrealizovat, Česká republika tak bude následovat příklad Polska, které schválilo přijetí 1500 křesťanů a prvních z nich jsou již v Polsku. Pracovníci NF G21 jsou schopni potvrdit integritu jejich příběhů i opravdovost jejich víry a z toho plynoucí malou šanci na přežití nejen na území IS, ale celkově v oblasti, která s křesťany „nepočítá“.

Konkrétní seznam jmen

Skupina má věkový průměr 26 let a je v ní 10 vdov. Z těch, kteří již nestudují, má 32 osob vysokoškolské a vyšší odborné vzdělání, 13 středoškolské a 43 základní. Z mužů pak má vysokoškolské a vyšší odborné vzdělání celá polovina.

NF G21 je připraven převzít odpovědnost za rozpočet, z něhož by měl být hrazen jak transfer, tak základní náklady na pobyt a integraci v prvním roce. Kromě samotných finančních prostředků NF G21 shromažďuje také přísliby ubytování a nabídky zaměstnání.

O způsobu podpory a spolupráce se jedná s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví, ČCE, Nadačním fondem Nehemia a dalšími významnými tuzemskými i zahraničními partnery.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)