Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Srbové se přou kvůli stavbě obřího 33,5 metrů vysokého kříže, kterou plánuje pravoslavná církev

Ze světa / vlu / ČTK / 31. července 2015 12:01
Srbové se přou kvůli stavbě obřího 33,5 metrů vysokého kříže, kterou plánuje pravoslavná církev

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Bělehrad - Srbská pravoslavná církev plánuje postavit na hoře poblíž města Kraljevo na jihu země obří kříž. Stavba vyvolala bouřlivé debaty o roli církve v zemi. Někteří věřící projekt uvítali, jiní se naopak nechali slyšet, že peníze by měly být věnovány na smysluplnější věci, informoval server BalkanInsight.

"Kříž bude vysoký 33,5 metru, protože Ježíš byl takto starý, když byl ukřižován. Bude vážit 40 tun a bude ho možné vidět z mnoha částí Srbska," citoval srbský deník Blic kněze Ljubinka Kostiče, který má výstavbu na starosti. Kříž by měl být umístěn ve výšce 1375 metrů a v noci osvícen za pomoci větrné a solární energie.

Podle analytika Nikoly Kneževiće je nápad postavit gigantický kříž "pokusem zdůraznit náboženskou dominanci". Zejména sociální sítě v souvislosti s plánem zaplavilo množství komentářů, ve kterých někteří říkali, že by peníze na stavbu měly být spíše věnovány chudým a nemocným dětem.

"Vracíme se do 90. let... do 90. let 16. století," napsal jeden z uživatelů internetu. "Prosím pravoslavné věřící, aby vyjadřovali svou víru tím správným způsobem, aby přestali stavět zbytečné symboly a aby darovali peníze někomu, kdo je opravdu potřebuje," dodal jiný z kritiků projektu.

Podle Filipa Mariće z Bělehradu ale pravoslavná církev dělá správnou věc. "Co je špatného na kříži. Je to symbol lásky a míru, není to výzva k válce či něčemu podobnému. Lidé mají právo darovat peníze a postavit za ně to, co chtějí," dodal.

Podle posledního sčítání lidu v roce 2011 se k srbské pravoslavné církvi hlásí téměř 85 procent obyvatel Srbska, pět procent jsou katolíci a 3,1 procenta tvoří muslimové. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)