Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Číně byl vysvěcen první katolický biskup od roku 2012

Ze světa / vlu / ČTK / 5. srpna 2015 19:05
V Číně byl vysvěcen první katolický biskup od roku 2012

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Peking - V Číně byl vysvěcen první katolický biskup od roku 2012. Stalo se tak v době přetrvávajícího napětí mezi vládou a katolickou církví, potažmo mezi Pekingem a Vatikánem. Joseph Čang Jin-lin byl jmenován biskupem koadjutorem (spolusprávcem) z An-jangu v provincii Che-nan, uvedla dnes agentura AP. Příslušná diecéze informace potvrdila, ale neposkytla žádné podrobnosti.

Podle katolických webů je shoda na obsazení postu vzácným případem souladu mezi čínskými úřady a vedením římsko-katolické církve.

Vztahy mezi katolickou církví a Čínou jsou ale stále napjaté. Čínský prezident Si Ťin-pching nedávno zopakoval varování před údajným nebezpečím zahraničního vlivu prostřednictvím náboženství v Číně.

Tlak vlády na odstraňování křížů a bourání "načerno" postavených katolických či protestantských kostelů ve východočínské provincii Če-ťiang v posledních týdnech vyvolaly bezprecedentní veřejný protest ze strany tamního biskupa a dalších 26 kněží.

Zahraniční servery AsiaNews a Ucanews uvedly, že vysvěcení biskupem se odehrálo se souhlasem Vatikánu, což by mohlo naznačovat návrat k praxi, kdy čínské úřady, které si nárokují výhradní právo na jmenování biskupů, jmenují takové kandidáty, které pak mlčky akceptuje i Vatikán.

Svěcení se konalo v katedrále Svatého srdce ve městě An-jang a  předsedal mu devadesátiletý biskup Thomas Thang Huaixin. Ceremonie se zúčastnilo 1400 lidí, včetně 75 kněží a 120 řádových sester. Někteří čínští kněží cestovali z USA, Itálie a Francie. Naopak se obřadu nezúčastnili biskupové, již nejsou Svatým stolcem uznáni.

Nový biskup se narodil v roce 1971 ve městě Linzhou. Studoval v semináři v Pekingu a v 25 letech byl vysvěcen na kněze. Posléze začal působit jako generální vikář diecéze An-jang.

Vysvěcení nového biskupa bylo zároveň prvním, které se odehrálo v době pontifikátu papeže Františka, který se několikrát vyslovil pro přátelství s Čínou.

Třiačtyřicetiletý Čang je zástupcem mladší generace kněží, kteří chtějí nalézt kompromis mezi oddaností vůči Vatikánu a přáním komunistické strany kontrolovat všechny sociální a náboženské instituce. 

Oficiálně ateistická Čína v roce 1951 katolíky žádala, aby zpřetrhali vztahy s Vatikánem. Krátce poté zavřela kostely a kněze vsadila do vězení, některé na desítky let.

Nyní už Peking Číňanům povoluje veřejné konání pobožností, ale podle AP trvá na tom, že pravomoc jmenovat biskupy má katolická asociace pod kontrolou komunistické strany. V Číně, která má téměř 1,4 miliardy obyvatel, je odhadem 12 milionů katolíků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)