Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stovky lidí přišly na Šumavě na mši u bývalé Hauswaldské kaple

Kraje: Plzeňský / juml / ČTK / 17. srpna 2015 14:29
Stovky lidí přišly na Šumavě na mši u bývalé Hauswaldské kaple

Zbytky Hauswaldské kaple Nanebevzetí Panny Marie v Srní
Autor: Wikipedia.org / Harold / Wikimedia Commons

Srní (Klatovsko) - Odhadem stovky lidí z Čech a z Německa přišly dnes do srdce Šumavy na bohoslužbu u bývalé Hauswaldské kaple nedaleko Srní. Na neděli připadá pro katolíky významný svátek Nanebevzetí Panny Marie. Hauswaldská kaple a nedaleký údajně zázračný léčivý pramen se v minulosti staly cílem mnoha procesí, mířili sem lidé z Čech, Německa i jiných zemí. Proto i dnes po bohoslužbě u kaple odešlo procesí věřících do asi tři kilometry vzdáleného Srní. V tamním kostele se konala mše, při které byl poprvé po restaurování představen starý křišťálový lustr, řekl ČTK šumavský duchovní Tomas van Zavrel.

Mše a procesí u Hauswaldské kaple se konají už několik let. Po bohoslužbě u pozůstatků kaple udělil kněz poutníkům požehnání a bavorští účastníci slavnosti podle svého starého zvyku rozdávali svazečky bylinek, jako plamínek naděje ke společnému porozumění, řekl van Zavrel.

První Hauswaldská kaple byla postavena v roce 1820, o 40 let později vyrostla větší kaple, která ale měla špatnou stabilitu a musela být zbourána. Třetí kaple byla vysvěcena v roce 1902 a 15. srpna se tam konala poutní mše. "V padesátých letech ale toto území patřilo do vojenského pásma, kam byl zakázán veškerý přístup civilnímu obyvatelstvu. Nakonec byla kaple v roce 1957 vyhozena do povětří a tím se jakoby vyrvalo duchovní srdce tohoto kraje," řekl farář. Nyní je místo, mimo jiné díky aktivitě sdružení Karel Klostermann - spisovatel Šumavy, upraveno. Ke zvýrazněným půdorysům původních kaplí vede z lesa od pramene ručně tesanými dřevěnými koryty voda. Žlaby jsou umístěné na 59 bludných kamenech, které mají symbolizovat korálky na růženci, a na konci voda dopadá na velký skleněný blok, z něhož vstupují lidské dlaně.

Součástí pouti bylo také představení navráceného restaurovaného křišťálového lustru do kostela v Srní. Lustr zřejmě z 19. století byl ve velmi špatném stavu uskladněn v depozitáři Muzea Šumavy v Kašperských Horách. Díky darům odsunutých německých rodáků odborník lustr renovoval, dodal van Zavrel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)