Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Prostějově se otevře od září nová základní církevní škola

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 27. srpna 2015 19:21
V Prostějově se otevře od září nová základní církevní škola

Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Olomouc - V Prostějově se od letošního září otevře nová církevní základní škola. Stane se teprve druhou školou tohoto typu v Olomouckém kraji, první je v Olomouci. Škola bude součástí Cyrilometodějského gymnázia a mateřské školy v Prostějově. Nejprve ji začnou naplňovat žáci šesté třídy, postupně se bude její kapacita navyšovat. Nastávající školní rok však v regionu přinese kromě nové základní školy i řadu nových oborů. Změny poznají někteří školáci i při vstupu do budov, které během prázdnin na mnoha místech obsadili stavbaři.

Církevní základní škola se v Prostějově otevře od 1. září. Vyplní tak mezeru mezi tamní mateřskou církevní školkou a církevním gymnáziem. "Nastoupit do 6. ročníku může z kapacitních důvodů maximálně 20 žáků, nyní je závazně zapsáno 16 žáků, další dvě žádosti jsou v řízení. Kapacita školy se bude postupně zvyšovat s dalšími ročníky. Škola bude prozatím fungovat v budově gymnázia, dokud nebudou zprovozněny vlastní prostory," řekl ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Podle zastupujícího ředitele Cyrilometodějského gymnázia a mateřské školy v Prostějově Pavla Polcra se vznik školy plánoval již před čtyřmi roky. "Město jej původně nepodpořilo, letos se to podařilo. Žádali to především rodiče," řekl ČTK ředitel gymnázia s kapacitou 240 žáků. Doplnil, že pro 1. stupeň základní školy se ještě prostory hledají. "Pro druhý stupeň prostory máme, arcibiskupství nám zakoupilo vedlejší budovu, která projde letos rekonstrukcí. Šestou třídu budeme zatím učit v budově gymnázia, poté se budovy propojí. Do budoucna chceme školu naplnit celou," doplnil Polcr.

Kromě nového typu základní školy se v Olomouckém kraji otevře podle krajské mluvčí Kamily Navrátilové také řada nových oborů. Od září tak budou moci na krajských školách žáci studovat například na Střední škole gastronomie a farmářství v Jeseníku obor včelař, zahradník a jezdec a chovatel koní. Střední průmyslová škola strojnické v Olomouci od září nabídne zase obor zaměřený na zpracování usní, plastů a pryže.

V Olomouci také vzniknou nové třídy mateřských škol. Na podzim dokončí olomoucká radnice rekonstrukci dvou tříd mateřských škol - jednu město zprovozní v Základní škole Petřkova v Černovíře o kapacitě 15 míst, druhou v Základní škole Komenium s kapacitou 22 dětí. Další třída mateřské školy vznikne v lednu příštího roku v prostorách budovy kraje na Gorazdově náměstí. "Třídu mateřské školy mohou navštěvovat děti zaměstnanců olomouckého krajského úřadu nebo děti zaměstnanců příspěvkových organizací, které zřizuje Olomoucký kraj," uvedla mluvčí kraje.

Do řady školských zařízení se během prázdnin také investovalo. Například na olomoucké ZŠ Nedvědova se žáci dočkají nového hřiště za 2,5 milionu korun, na podzim se hřiště za více než sedm milionů korun dočkají také žáci ZŠ Řezníčkova.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)