Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Návrší před svatokopeckou bazilikou nese jméno Jana Pavla II.

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 10. září 2015 19:23
Návrší před svatokopeckou bazilikou nese jméno Jana Pavla II.

Ilustrační foto - Svatý Kopeček u Olomouce
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Wikimedia Commons

Olomouc - Jméno papeže Jana Pavla II., který před 20 lety navštívil Olomouc, od středy nese malebné prostranství před bazilikou na nedalekém Svatém Kopečku. Slavnostního přejmenování náměstí, ze kterého je výhled na Hanou, se dnes zúčastnili zástupci radnice i olomouckého arcibiskupství.

S návrhem přejmenovat část Sadového náměstí před svatokopeckou bazilikou přišlo před časem kvůli kulatému výročí papežovy návštěvy olomoucké arcibiskupství, kterému pak město vyšlo vstříc. Zastupitelstvo změnu názvu na Návrší Jana Pavla II. schválilo v červnu.

"Svatý Kopeček a prostor před poutním chrámem se svou neopakovatelnou atmosférou podbarvenou jedinečným pohledem na město Olomouc se mu (papeži Janu Pavlu II.) nesmazatelně vtiskly do paměti. Snad právě proto povýšil poutní chrám na basiliku minor," řekl primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

V polovině května byly ve svatokopecké bazilice uloženy ostatky papeže Jana Pavla II. Malá ampule s kapkou papežovy krve byla vložena do pozlacené schránky na stěnu baziliky.

Bazilika na Svatém Kopečku je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, který stál v čele katolické církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005, ji navštívil v květnu 1995. Setkal se zde s desítkou tisíc mladých katolíků poté, co na olomouckém letišti, kde se tísnilo čtvrt milionu poutníků, prohlásil za svaté Jana Sarkandra a Zdislavu z Lemberka.

Přejmenování původních názvů ulic a náměstí v Olomouci není podle primátora časté. "Naposledy ve větší míře tomu bylo krátce po roce 1989 a do této chvíle zatím k posledním jednotlivým přejmenováváním došlo v roce 1992," podotkl Staněk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)