Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kralicích n.O. se v sobotu bude slavit Den tiskařů

Kraje: Jihomoravský / juml / ČTK / 11. září 2015 11:24
V Kralicích n.O. se v sobotu bude slavit Den tiskařů

Bible kralická
Autor: ČCE / Tomáš Najbrt

Kralice nad Oslavou - Výrobu ručního papíru, ukázku knihtisku na ručním lisu, ale i modernější metody grafického zpracování knih na počítači uvidí v sobotu návštěvníci Dne tiskařů v Kralicích nad Oslavou na Třebíčsku. Součástí celodenního programu věnovanému kralické tiskárně, Janu Amosi Komenskému a také Karlu staršímu ze Žerotína, ochránci vzdělanosti i samotných Kralic, bude také ekumenická bohoslužba a koncert vážné hudby. ČTK to dnes řekla Eva Pánková ze spolupořádajícího Moravského zemského muzea v Brně.

Podle starosty Emila Dračky (ČSSD) se Den tiskařů pořádal v Kralicích dlouhá léta před rokem 1989 jako součást tehdejších oslav Dne tisku, rozhlasu a televize. "V roce 2013 při oslavách 400. výročí posledního předbělohorského vydání Bible kralické jsme se dohodli, že bychom tradici v nějaké podobě mohli obnovit," řekl Dračka. Podle Pánkové by se Den tiskařů mohl ve spolupráci obce, Moravského zemského muzea a Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě pořádat každoročně.

V kostele sv. Martina v centru obce se v sobotu uskuteční přednášky o Janu Amosi Komenském, Kralické tiskárně a Biblí české. V pěveckém koncertu desátého ročníku festivalu Jakub Pustina a jeho hosté zazní skladby Franze Schuberta, Giuseppe Verdiho, Richarda Wagnera a dalších významných autorů klasické hudby.

Památník Bible kralické se nachází v sousedství bývalé středověké tvrze, ve které v letech 1578 až 1620 nalezla útočiště tajná bratrská tiskárna. Ta zde tiskla nejen knihy náboženského charakteru, ale také nejrůznější světská díla a učebnice. Nejvýznamnějším tiskem vytvořeným v této tiskárně je šestidílná Bible kralická, náležící k vrcholům tiskařského umění v našich zemích.

Kvalitou jazykového projevu patří Bible kralická k pokladům českého jazyka, které přispěly k jeho uchování a rozvíjení v pozdějších dobách protireformace a exilu. Byla vzorem mnoha dalších vydání biblických textů a inspirovala mnoho vzdělanců. V době rekatolizace spojovala Bible kralická rozptýlené skupiny českých a moravských exulantů i domácí tajné nekatolíky.

Součástí Památníku Bible kralické je expozice Dílo tiskařů jednoty bratrské, která přibližuje nejrůznější oblasti života tiskárny zasazené do širšího kulturně historického kontextu. Návštěvníci najdou také výstavu Labyrint života Jana Amose Komenského koncipovanou v časovém sledu jako životní pouť Komenského s medailony významných osobností konce 16. a první poloviny 17. století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)