Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vysoký vatikánský teolog se přihlásil k homosexualitě

Ze světa / juml / ČTK/radiovaticana.cz / 5. října 2015 8:00
Vysoký vatikánský teolog se přihlásil k homosexualitě

Mons. Charamsa se svým partnerem
Autor: repro: Gazeta Wyborza

Vatikán - Polský katolický kněz Krzysztof Charamsa, který je vysoce postaveným vatikánským teologem, se veřejně přihlásil k homosexualitě. Učinil takv pátek,  těsně před nedělním začátkem synody (sněmu biskupů) o manželství a rodině. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi označil podle agentury APA načasování jeho kroku za nezodpovědné.

"Chci, aby má církev a mé okolí vědělo, kdo jsem. Jsem homosexuální kněz, který je šťastný a hrdý na svou identitu," uvedl 43letý Charamsa. Řekl také, že má partnera a že je připraven nést za své činy odpovědnost.

"Přišel ale čas, aby církev otevřela oči před homosexuálními věřícími a pochopila, že jí navrhované řešení, totiž naprostá sexuální zdrženlivost, je nelidské," dodal Charamsa, který působí jako druhý sekretář Mezinárodní teologické komise při Kongregaci pro nauku víry.

Charamsovo veřejné prohlášení Lombardi kritizoval jako nezodpovědný krok, který sněm biskupů vystaví mediálnímu tlaku. Dodal, že kněz se nyní bude muset zříci své funkce v teologické komisi. Lombardi ale zároveň řekl, že je žádoucí vyjádřit respekt každé osobní situaci.

Oficiální prohlášení P. Lombardiho:

„Co se týče prohlášení a rozhovorů poskytnutých mons. Krzysztofem Charamsou je nutné podotknout, že – navzdory respektu, který si zaslouží osobní záležitosti a situace i úvahy nad nimi – rozhodnutí vystoupit s gestem budícím takovýto rozruch v předvečer zahájení Synody se jeví jako velmi vážné a nezodpovědké, neboť jeho cílem je vyvíjet nepatřičný mediální nátlak na synodální shromáždění. Mons. Charamsa samozřejmě nebude moci pokračovat ve vykonávání úkolů, které doposud plnil v Kongregaci pro nauku víry a na papežských univerzitách. Další aspekty jeho situace jsou v kompetenci jeho diecézního biskupa.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)