Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pozemkový úřad do konce roku vyřídí 95 procent žádostí církví

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. října 2015 6:41
Pozemkový úřad do konce roku vyřídí 95 procent žádostí církví

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) vyřídí do konce letošního roku žádosti církví o vydání majetku z 95 procent. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli uvedla ředitelka úřadu Svatava Maradová. Zbylých pět procent žádostí jsou podle ní buď případy komplikované, které se musely dlouho posuzovat kvůli oprávněnosti nároku, či takové žádosti, u kterých jde o velký rozsah majetku.

Zatím žádné žaloby kvůli průtahům

Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze srpna letošního roku nestihl SPÚ v zákonné lhůtě vyřídit 42 procent žádostí. Půlroční zákonná lhůta na uzavření dohody o vydání majetku je ale podle NKÚ krátká. Někteří zástupci církevních společností v minulosti uvedli, že stát s vydáváním majetku otálí, respektive zákonem danou lhůtu nedodržuje.

Podle Maradové ale žádná žaloba ze strany církve na úřad kvůli případné nečinnosti podána nebyla. Církve o průběhu správního řízení nebo o problémech a posuzování oprávněnosti nároku informujeme, uvedla. Zda žaloby nebudou podány v příštím roce, nelze podle ní vyloučit, ale úřad se prý bude snažit maximum žádostí do konce roku vyřídit.

Ve vyřizování žádostí jsou rozdíly v jednotlivých krajích, nejvíce nevyřízených žádostí mají v krajích Olomouckém, Středočeském a Jihočeském. "Olomoucký kraj sice administruje 6476 pozemků, ty ale mohou ve výměře znamenat 20.000 hektarů. Na rozdíl od Královéhradeckého, který administruje větší množství pozemků, ale s daleko menší výměrou," vysvětlila ředitelka regionální rozdíly ve vyřizování žádostí. Nevyloučila ale, že různou rychlost může způsobovat i jiný rytmus práce úředníků. Větší personální změny v jednotlivých krajích podle ní nyní nejsou vhodné.

Sporné případy řešené soudně

Pozemkový úřad eviduje podle Maradové asi čtyři desítky žalob proti svým rozhodnutím. "To jsou žaloby, kde se oprávněné osoby domáhají vlastnického práva proti rozhodnutí SPÚ nebo nesouhlasí s tím, jak jsme oddělili pozemky, o kterých jsme rozhodli. Je to jejich legitimní právo," řekla. Počet žalob vzhledem k počtu vydávaných rozhodnutí není extrémní, dodala. Úřad zároveň čelí devadesátce sporů, které nesouvisí se zákonem o majetkovém narovnání z roku 2012, podle něhož se nyní vydává majetek, ale s předchozími zákony. V takových případech se jedná o určovací žaloby.

Jde v nich o majetek ve vlastnictví například obcí, za který se ze zákona vyplácí finanční náhrada. Církve ale žalobami zpochybňují předchozí převod ze státu na jiného vlastníka a žádají soud, aby určil, že majetek vydat lze. Soud ale posuzuje vlastnické právo, neposuzuje, zda lze pozemky vydat, či nikoli.

SPÚ kvůli vyřizování restitucí přijal přibližně 130 nových zaměstnanců. Podle Maradové bude ještě i po Novém roce s restitucemi mnoho agendy. Do konce příštího roku by podle ní měl být počet zaměstnanců stabilizovaný a, pokud se stavy budou snižovat, mělo by to být v horizontu tří až pěti let a mělo by jít o přibližně stejný počet lidí, který byl přijat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)