Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

O první syrské uprchlíky se postará Charita

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 12. října 2015 21:32
O první syrské uprchlíky se postará Charita

Ilustrační foto zemětřesením postižené oblasti v Indonésii
Autor: cirkev.cz

Praha - Charita Česká republika byla pověřena Ministerstvem vnitra, aby poskytla sociální asistence Syřanům, kteří 12. října 2015 přijíždějí do České republiky v rámci programu MEDEVAC. Charita podpoří Syřany také v jejich integraci, pokud se rozhodnout do Česka přesídlit natrvalo.

Přímé práce s klienty se v rámci charitní sítě ujme Arcidiecézní charita Praha. Její úlohou je poskytnout asistenci, která zahrnuje tlumočení a zprostředkování kontaktu mezi pacientem a lékařským personálem. Během rekonvalescence Charita zajistí volnočasové aktivity a během celého pobytu bude pacienty provázet tak, aby jejich léčba probíhala hladce. Přesídlení malé skupiny Syrských uprchlíků probíhá na základě rozhodnutí vlády ČR. Projekt koordinuje Ministerstvo vnitra.

Podpora při integraci

Pokud se syrské rodiny rozhodnou do České republiky přesídlit natrvalo, poskytne jim Charita podporu při integraci. Ta zahrnuje mj. sociální a právní poradenství, zprostředkování komunikace s úřady, asistenci při zajištění trvalého bydlení, přístupu k sociálním dávkám, zaměstnání a povinné školní docházce dětí, zajištění kurzu českého jazyka a integračního kurzu atd.

Dlouhodobá spolupráce s Ministerstvem vnitra

Arcidiecézní charita Praha je dlouhodobým partnerem Ministerstva vnitra, v programu MEDEVAC pacientům asistuje již od roku 2006. Pacienti v předchozích letech pocházeli například z Ukrajiny, Libye, Sýrie či Kambodži. S asistencí při integraci má tak Arcidiecézní charita Praha výrazné zkušenost. Jednak dlouhodobě provozuje sociální a právní poradnu, na kterou se ročně obrátí několik tisíc migrantů. Aktuálně poskytuje Arcidiecézní charita Praha asistenci při integraci skupině více než 150 Ukrajinců s krajanskou vazbou na Českou republiku.

"Naše asistence jednotlivcům a rodinám se vždy odvíjí od jejich individuálních potřeb," vysvětluje Světlana Porche, ředitelka Střediska Migrace Arcidiecézní charita Praha a dodává: "záleží na situaci, v níž se nacházejí, jejich očekávání a aspiracích. Proto u každého klienta nejprve zjišťujeme jeho potřeby a podle toho po dohodě s ním nastavíme individuální plán, který by naše asistence měla pomoci naplnit."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)