Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se omluvil za nedávné "skandály" v Římě a Vatikánu

Ze světa / juml / ČTK / 14. října 2015 12:57
Papež se omluvil za nedávné

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Vatikán - Papež František se dnes během generální audience omluvil jménem církve za nedávné "skandály" v Římě a Vatikánu. Neupřesnil ale, jaké skandály má na mysli. Mluvčí Vatikánu podle agentury AP neodpovídal na telefony ani e-maily s žádostí o vysvětlení. Podobná prohlášení jsou z úst nejvyššího představitele katolické církve velice výjimečná, napsala agentura AFP.

"Ježíš je realista a říká, že je nevyhnutelné, že se skandály stávají, ale běda tomu, kdo takový skandál způsobí," řekl papež podle agentury AP. "Než zahájím tuto promluvu, rád bych vás jménem církve poprosil o odpuštění za skandály, které se staly v Římě i Vatikánu v poslední době. Prosím za odpuštění," uvedl podle agentury ANSA František. Podle agentury Reuters se mu dostalo velkého potlesku, AP označuje odezvu tisíců věřících přítomných na Svatopetrském náměstí spíše za zaraženou.

 Víc už prý papež nedodal. AP nicméně připomíná, že katolická církev se dostala v poslední době na čelní stránky novin v různých souvislostech. Kvůli skandálu kolem proplácení výdajů na oficiální pohoštění a po kritice, kterou církev adresovala městu za údajnou nepřipravenost na miliony poutníků mířících od prosince do Říma, nedávno rezignoval starosta Říma Ignazio Marino. Aféra přišla v době, kdy se město chystá na nadcházející papežem vyhlášený Svatý rok věnovaný milosrdenství, který do italské metropole přiláká miliony lidí.

Těsně před nedávným setkáním (synodou) k rodinným otázkám navíc vystoupil přední církevní teolog, oznámil, že je gay a se svým partnerem po boku kritizoval homofobii v katolické církvi. Poté byl zbaven své funkce ve Vatikánu. Podle AP rovněž vyšlo najevo, že desítky konzervativních kardinálů kritizovaly způsob, jakým byla synoda vedena.

Podle Reuters mohl papež narážet také na kauzu, o které psala italská média minulý týden a která se týkala farnosti v jedné zámožné římské čtvrti. Místní farníci se obrátili na místní církevní vedení s dopisem naznačujícím, že jeden z duchovních se v blízkém parku stýkal s mužskými prostituty. Farníky pak podle italského tisku rozzlobilo zjištění, že církev tuto záležitost vyřešila pouze přesunem duchovního.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)