Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synoda o rodině skončila, biskupové chtějí církev vstřícnější k rozvedeným

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 25. října 2015 1:05
Synoda o rodině skončila, biskupové chtějí církev vstřícnější k rozvedeným

Ilustrační foto: jednání biskupské synody
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Biskupové z celého světa dnes přijali závěrečné usnesení k zakončení třítýdenního zasedání synody o manželství a rodině ve Vatikánu. Podle schváleného textu by rozvedení a znovusezdaní katolíci měli být více přijímání do života církve, tak aby se necítili jako exkomunikovaní. Nejen kvůli nim samým, ale také jejich dětem.

“Jsou pokřtění, jsou bratři a sestry, Duch svatý na ně vylévá své dary a charismata pro dobro všech,” píše se v dokumentu. Při rozhodování, jak moc je možné rozvedené a znovusezdané integrovat do života církve, by měla větší roli hrát komplexní kritéria, například zda byl dotyčný ten, kdo se snažil první manželství zachránit a byl opuštěn. Nebo ten, kdo zničil manželství “skrze smrtelný hřích.”

Milosrdenství, rozlišování, doprovázení

Text ovšem explicitně nedává možnost plného svátostného života. Zmiňuje ale možnost rozhovoru s knězem o překážkách bránících plnější účasti na životě církve a hledání možných dalších kroků tzn. “vnitřní obor” (forum internum). Podle některých komentátorů by to mohlo zahrnovat i přijímání eucharistie na základě svědomí věřícího, mnozí jsou ale k takovému výkladu skeptiční.

Synodní dokument zopakoval učení církve, že každá osoba, bez ohledu na svoji orientaci, má být přijímána s důstojností a respektem a nemá být vystavena “nespravedlivé diskriminaci”. Biskupové zároveň odmítli zmínku o stejnopohlavních svazcích, které nejsou podle nich “ani vzdáleně obdobné” Božímu plánu pro rodinu. Dokument nově vyzývá k pozornosti pro rodiny s homosexuálními členy.

Biskupové se dále v textu zabývají například nesezdanými mladými páry nebo situací žen.

Praví obránci nauky nejsou ti, kteří dodržují její literu

Papež František ve své závěrečné řeči zdůraznil: “Synodní zkušenost nám pomohla lépe si uvědomit, že praví obránci nauky nejsou ti, kteří dodržují její literu, ale ducha; ne pojmy, ale lidé, ne formulace, ale neopodstatněnost Boží lásky a odpuštění. To není cesta umenšování formulací, zákonů a Božích přikázání, ale spíše oslava pravého Boha, který s námi nejedná podle našich měřítek nebo dokonce zásluh, ale výhradně podle nezměrné štědrosti Božího milosrdenství.”

Návrh závěrečné zprávy byl přečten dnes dopoledne v synodní aule a sklidil aplaus od 265 přítomných synodálních otců i samotného papeže. Generální relátor, kardinál Erdö, sdělil, že text, do kterého bylo zapracováno 248 písemných či ústně podaných dodatků, byl redakční komisí jednohlasně přijat. Odpoledne se konalo hlasování nad každým z celkem 94 bodů tohoto textu vypracovaného v italštině. Pět synodních otců se závěrečného hlasování nezúčastnilo.

Dalším krokem nyní bude napsání tzv. postsynodální exhortace. Dokumentu, ve kterém by papež měl zpracovat výsledky jednání biskupů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)