Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda brzy projedná přesídlení 152 křesťanských uprchlíků z Iráku do ČR

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. října 2015 15:29
Vláda brzy projedná přesídlení 152 křesťanských uprchlíků z Iráku do ČR

Ilustrační foto - Přijetí delegace nadačního fondu Generace 21 u premiéra Sobotky (zleva Jan Talafant, otec Benjamin Shamout, překladatel)
Autor: vlada.cz

Praha - Vláda v blízké době projedná návrh ministerstva vnitra na přesídlení 152 křesťanských uprchlíků z táborů v iráckém Irbílu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o podmínkách, které panují v uprchlických táborech, dnes mluvil s duchovním syrské pravoslavné církve Benjaminem Šamúnem a s Janem Talafantem, ředitelem Nadačního fondu Generace 21, který přesídlení organizuje a financuje. "Jde o společný projekt s neziskovým sektorem," řekl premiér po schůzce novinářům.

Příští týden se podle Sobotky ještě definitivně vyjasní při jednání s představiteli OSN status uprchlíků, jejichž osudy zmapoval nadační fond. Návrh na přesídlení skupiny z Irbílu potom předloží do vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Seznam uprchlíků už dříve zástupci fondu předali úřadu vlády. Převoz uprchlíků a první rok jejich pobytu v Česku je nadace připravena hradit ze svého. Podle premiéra jde o nejdůležitější rok, kdy se uprchlíci budou moci naučit jazyk, nalézt nový domov a děti začít chodit do školy. Pomoci je podle něj připravena řada církevních organizací.

Vláda brzy projedná přesídlení 152 křesťanských uprchlíků z Iráku do ČR

Ilustrační foto - Premiér Sobotka vítá otce Benjamina Shamouta. Uprostřed překladatel, v pozadí místopředseda Sněmovny Bartošek (KDU-ČSL)
Autor: vlada.cz

"Vážím si zájmu neziskového sektoru, jeho participace, která bude i finanční. Doufám, že vláda v krátkém čase dostane tuto věc na stůl a bude moci rozhodnout, zdali jako vláda do tohoto projektu půjdeme. Já osobně jsem pro, skutečně ta humanitární situace je tam velmi těžká, a myslím si, že tito lidé si zaslouží naši pomoc," uvedl Sobotka.

Podle fondu jde o celé rodiny nebo o vdovy s dětmi. Převážně jsou to mladí lidé, kteří jsou připravení se v ČR usadit, studovat a pracovat. Polovina mužů má vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání a u všech žadatelů fond prý zná jejich minulost.

Na uhrazení přepravy a prvního roku pobytu má fond podle svých představitelů několik milionů korun a je prý schopen zajistit pro všech 152 lidí ubytování. Po přesunu do Česka nemají tito běženci zůstat v ghettu, ale fond je chce začlenit do české společnosti. "Naším cílem je rozmístit je mezi rodiny, mezi společenství lidí, kteří si je vezmou na starosti, že jim poskytnou zázemí, lidskou oporu a schopnost o to dříve se integrovat do společnosti," řekla už dříve jedna z organizátorek přesunu Zdeňka Rybová z vydavatelství Res Claritatis. Organizátoři podle ní už mají konkrétní nabídky lidí, kteří by rodiny uprchlíků přijali, i zaměstnání pro ně.

Fond podle Talafanta chystá dopis ministrům, ve kterém požádá o co nejrychlejší projednání návrhu kvůli zhoršení situace v Irbílu. "V Irbílu v těchto dnech vypukly nepokoje a hrozí další kolo genocidy křesťanů. Situace, beztak již děsivá, se může změnit k horšímu v řádu dnů," uvádí dopis, který Talafant poskytl médiím. Zdůraznil, že pro projekt získala organizace podporu České biskupské konference a Ekumenické rady církví.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)