Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podmínky pro přiznávání zvláštních práv církvím se nezpřísní

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 27. října 2015 22:14
Podmínky pro přiznávání zvláštních práv církvím se nezpřísní

"Braňme Evropu, ale braňme ji před vlastní blbostí a slabostí," podotkl Vítězslav Jandák (ČSSD).
Autor: Christnet.cz / Jan Uhlíř

Praha - Podmínky pro přiznávání takzvaných zvláštních práv církvím se nezpřísní. Sněmovna zamítla v dnešním úvodním kole novelu opozičního Úsvitu, podle níž by se k takovým žádostem musely vyjadřovat i tajné služby a policie. Církve by nesměly podle předlohy vzbuzovat důvodnou obavu nebo podezření, že ohrožují zahraničněpolitický zájem České republiky nebo veřejný pořádek a národní bezpečnost.

Takzvaná zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev s těmito právy může také pověřit své duchovní duchovenskou službou v armádě nebo ve věznicích.

Proti předloze se postavila i vláda, která upozornila mimo jiné na politizaci rozhodování. Skutečnost, že k omezení náboženské svobody by stačily jen obavy nebo podezření z ohrožení, by prý mohla být protiústavní.

Většina diskutujících poslanců, kteří předlohu podpořili, varovala před islámem. Poslanec za Úsvit Martin Lank ale zdůraznil, že norma se nedotýká náboženské svobody.

"Braňme Evropu, ale braňme ji před vlastní blbostí a slabostí," podotkl Vítězslav Jandák (ČSSD). Zamítnutí předlohy, byť až ve druhém hlasování, prosadil předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek, podle kterého nerespektuje rovné podmínky.

Změna zákona měla podle autorů zabránit šíření radikálních myšlenek, které nejsou slučitelné s evropským civilizačním okruhem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)