Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka se v Jerevanu setkal s arménským prezidentem

Ze světa / juml / ČTK / 6. listopadu 2015 14:41
Kardinál Duka se v Jerevanu setkal s arménským prezidentem

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Josef Nerušil / Creative Commons

Jerevan - Český národ ví o zločinech proti Arménům ze začátku 20. století. Při čtvrtečním setkání s arménským prezidentem Seržem Sargsjanem to v Jerevanu prohlásil pražský arcibiskup Dominik Duka, podle něhož přátelské vztahy obou zemí by měly přispět k míru a k potlačení nevraživosti. Kardinál, o jehož návštěvě informovala arménská média, do konce týdne pobývá v Arménii, aby vzpomenul 100. výročí zahájení masového vyvražďování Arménů v tehdejší Osmanské říši.

"Jako země, která první na světě přijala křesťanství jako státní náboženství, přikládáme velký význam rozšíření spolupráce se státy, které jsou nám v tomto směru blízké," konstatoval podle agentury Armenpress při setkání Sargsjan. "Česká republika mezi tyto státy nepochybně patří," dodal arménský prezident.

Duka podle arménské agentury prohlásil, že Arménie je nejen první křesťanskou zemí, ale i státem s bohatou a dávnou historií. "Národ, který je nositelem tohoto bohatství, si zaslouží všeobecnou úctu," řekl.

Podle arménských odhadů si osmanské masakry v letech 1915-23 vyžádaly půldruhého milionu mrtvých. Přes dvacet států světa pro krveprolití používá mezinárodně sporné označení genocida, Česká republika mezi nimi není.

Prezident Miloš Zeman ale například loni vyjádřil názor, že vraždění Arménů genocidou bylo. Kardinál Duka letos na jaře v rozhovoru pro Radiožurnál na přímý dotaz o vraždění Arménů slovo genocida nepoužil, i když uvedl, že se to "via facti (ve skutečnosti) stalo".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)