Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava představí architekturu středoevropských synagog

Kraje: Praha / kir / ČTK / 9. listopadu 2015 9:13
Výstava představí architekturu středoevropských synagog

Synagoga v Děčíně - ilustrační foto
Autor: Christnet.cz / Jan Kirschner

Praha -  Ve Španělské synagoze dnes vpodvečer začne putovní výstava, která představí různé podoby synagog ve střední Evropě, jak vznikaly mezi lety 1782 až 1944. Připravilo ji maďarské velvyslanectví v ČR jako přínos k maďarskému předsednictví v Mezinárodní alianci pro připomínání holokaustu (IHRA), které trvá do února příštího roku.

Během druhé světové války maďarské židovstvo ve velkém počtu trpělo nacistickým pronásledováním, proto maďarská vláda přikládá velký význam tomu, že při 70. výročí ukončení druhé světové války zastává předsednickou funkci IHRA právě naše vlast, říká za pořadatele výstavy Miklós Márvány z velvyslanectví.

Výstava představí architekturu středoevropských synagog

Synagoga v obci Čkyně, okres Prachatice
Autor: Wikimedia Commons / Jitka Erbenová

V Budapešti je podle pořadatelů největší živá židovská komunita v Evropě a také zachovalá židovská čtvrť. Výstava přináší přehled o osmi základních stavebních typech synagog, jejich půdorysech, architektuře, použitých materiálech i o množství sedadel.

Na fotografiích exteriérů a interiérů synagog z Maďarska, Čech, Slovenska či Rumunska dokumentuje synagogy typu měšťanského domu, protestantského kostela, tovární stavby, rolnického domku, byzantského chrámu, palácového typu, katolického kostela nebo ve střední Evropě nejběžnější typ synagog podle Šalamounova chrámu. Výstava se věnuje také stavitelům synagog, jejich poválečné devastaci a využití pro jiné než náboženské účely.

Výstava se před časem konala již v Plzni, kde se vedle Budapešti nachází jedna ze dvou největších synagog v Evropě.

V českých zemích nejvíce synagog vzniklo v 19. století, kdy zdejší židovské obyvatelstvo provázela emancipace v mnoha oblastech života. V letech 1800 až 1918 vyrostlo 360 staveb. Většina z nich ale nepřečkala druhou světovou válku, příslušné instituce dnes mluví maximálně o stovce dochovaných synagog.

Bohoslužbám nyní slouží pouze Staronová, Vysoká, Španělská a Jubilejní synagoga v Praze, synagogy v Děčíně, Plzni a nově postavená synagoga v Liberci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)