Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Litoměřický biskup Baxant požehnal svatomartinským vínům

Kraje: Ústecký / juml / ČTK / 11. listopadu 2015 19:57
Litoměřický biskup Baxant požehnal svatomartinským vínům

Ilustrační foto - Jan Baxant
Autor: dltm.cz / Karel Pech

Litoměřice - Litoměřický biskup Jan Baxant dnes v požehnal svatomartinským vínům. Na hradě v Litoměřicích požehnal i vinařům, kteří teď pobyt na vinicích mění za degustace ve sklepích. Je to taky těžká práce, řekl ČTK Antonín Hrabkovský z Klášterních vinných sklepů Litoměřice.

Vyrovnaným lahvím požehnal biskup úderem jedenácté hodiny a jedenácté minuty. Podle tradice vinaři právě v tuto dobu otvírají první lahve svatomartinských vín, na trh jih letos půjde nejvíc v desetileté historii.

"Prožili jsme krásný rok, bylo hodně slunce, až tolik, že jsme se k němu nemohli dívat," zmínil ve své řeči biskup. Podotkl, že právě ten letošní ročník by se mohl podle odborníků díky teplu stát ročníkem století. "Bůh je dárcem všech krásných dobrých darů, v tomto duchu bych si dovolil požehnat všem svatomartinským vínům a všem vinařům a městu Litoměřice a vůbec všem krajům vinařským," řekl biskup Baxant.

"Hovořit dneska o ročníku století je hodně brzo. To můžeme hodnotit za tři až čtyři měsíce. Svatomartinská jsou rychlá vína, kde žádné odrůdové charaktery se ještě neprojevily," řekl ČTK Vladimír Šuhájek, který je legendou mezi vinaři na Litoměřicku. Jeho štafetu technologa ve firmě Klášterní vinné sklepy Litoměřice převzal Antonín Hrabkovský, který přiznal, že svatomartinským si chtějí vinaři zajistit odbyt. "Je to pokus prodat. Víno, které nemůže být špičkové, protože jsme mu nedali ten čas. Je to taková ukázka toho, co by ten rok mohl přinést," řekl ČTK.

Poptávka po mladých vínech podle Dalibora Mikulenka z Rodinného vinařství Mikulenkovi roste. "Roste poptávka po vínech obecně. Nemáme problém prodat to, co vyrobíme," zmínil. Sám by si prý také netroufnul už teď hodnotit, zda tento ročník bude skutečně výjimečný.

Jasné podle vinařů je, že budou letošní vína ochuzena o kyseliny. "To může dělat problémy kolegům moravským, u nás by měly ty kyselinky stačit, ale všechno teprve ukáže čas," řekl Hrabkovský.

Svatomartinská tradice souvisí také s tím, že začátkem listopadu skončila služba vinařům pracujícím u větších sedláků. Jelikož některá vína bývala už tou dobou ve sklepě "vyčištěna", bývalo zvykem ochutnávat úrodu novou. "Je to také těžká práce, když to máte denodenně olíznout a zjistit, co se děje, a určit, co je správné a kam jít dál," poznamenal Hrabkovský.

Letos půjde na trh 2,3 milionu lahví od 113 vinařství, tedy nejvíc v historii. Svatomartinské oslavy se konají po celé zemi. V Litoměřicích pokračují degustací pro veřejnost a lampionovým průvodem od Knihovny Karla Hynka Máchy z Mírového náměstí ke katedrále sv. Štěpána. Stejnou cestou pojede na běloušovi i svatý Martin.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)