Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimská obec ve Francii vyzvala mešity k odsouzení teroru

Ze světa / juml / ČTK / 18. listopadu 2015 14:10
Muslimská obec ve Francii vyzvala mešity k odsouzení teroru

Ilustrační foto - kopule mešity
Autor: Christnet.cz / Daniel Bartoň

Paříž - Francouzská rada muslimského vyznání (CFCM) vypracovala pro všech asi 2500 mešit ve Francii prohlášení, které jednoznačně odsuzuje veškeré formy násilí a terorismu. Text má podle agentury AFP zaznít při tradičních pátečních modlitbách, kdy uplyne týden od krvavých atentátů islámských radikálů v Paříži. CFCM je ve Francii celonárodním reprezentativním orgánem islámu.

"V reakci na hrůzné a slepé zabíjení, které si 13. listopadu v Paříži vyžádalo 129 mrtvých, CFCM a ostatní muslimské organizace (ve Francii) vyzývají všechny mešity ve Francii, aby nadcházející páteční kázání věnovaly těmto tragickým událostem, které hluboce zasáhly mezinárodní společenství," uvedla rada.

Rada také vyzvala muslimy, aby se modlili za Francii a přáli této své vlasti mír a bezpečnost. "Muslimové ve Francii vyjádří svou nezlomnou oddanost republikánské podstatě státu, která nás všechny sjednocuje, a hodnotám, které tvoří Francii," napsala CFCM pět dní po pařížských útocích. K nim se přihlásila radikální skupina Islámský stát (IS), která prosazuje džihád.

Rada CFCM nezahrnuje všechny muslimské organizace ve Francii, ale považuje se za nejvýznamnější. Skládá se ze tří základních organizací: první je nejstarší místní muslimská instituce Velká pařížská mešita s vazbami na Alžírsko, další Národní federace francouzských muslimů (FNMF) podporována z Maroka, třetí pak Unie francouzských islámských organizací (UOIF), kterou financují země Perského zálivu.

Velká pařížská mešita, která je symbolem islámu ve Francii už téměř 100 let, vyzvala muslimy k účasti na shromáždění proti terorismu v centru metropole v pátek od 14:00 SEČ. V zemi, která má na 65 milionů obyvatel, žije odhadem asi šest milionů muslimů.

Francie zavedla po atentátech výjimečný stav a premiér Manuel Valls mimo jiné prohlásil, že mešity a radikální sdružení, která jednají v rozporu s hodnotami Francie, musejí být uzavřeny. Policie zahájila početné razie po celé Francii a zatkla již řadu muslimů podezřelých z radikalismu. Prezident François Hollande pro posílení boje proti islámskému a dalšímu extremismu plánuje také změny ústavy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)