Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Ostravě se v neděli po opravě otevřela Katedrála Božského Spasitele

Kraje: Moravskoslezský / juml / ČTK / 23. listopadu 2015 21:21
V Ostravě se v neděli po opravě otevřela Katedrála Božského Spasitele

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Ostrava - Po více než roce v neděli lidé mohli zavítat na bohoslužbu do Katedrály Božského Spasitele v Ostravě, která se otevřela po generální rekonstrukci. Nejvýznamnější kostel ostravsko-opavské diecéze byl zaplněn věřícími a mnozí si svatostánek prohlíželi s dojetím. Renovace katedrály stála i s vnitřním vybavením 68 milionů korun. Kromě některých moderních prvků je zásadní změnou nové barevné řešení fasády v béžových odstínech, řekl ČTK architekt a projektant Tomáš Šonovský.

Obnova omítky

"Zásadně se změnila barevnost celé stavby z venku. Změnila se venkovní omítka, která byla kdysi do červena a dneska je do béžových barev. Rozhodnutí, jak to barevně vyřešit bylo děláno tak, že se dělaly podrobné průzkumy a odškrabávaly se jednotlivé vrstvy a hledaly se původní barevné vrstvy," uvedl Šonovský. Výsledky průzkumů ale nepřinesly zcela přesvědčivý výsledek, a tak se nakonec studovaly i podobné stavby ve světě. Šonovský pak připravil několik barevných variant, které se zkoušely přímo na fasádě a výsledná kombinace byla vybrána asi z 15 vzorků.

Renovace interiéru

Zajímavostí je i dlažba kostela, která je přesnou replikou té původní. Dlaždice v již neužívaném rozměru 16 krát 16 centimetrů musely být vyrobeny na míru. Jejich pokládka byla velmi náročná. "Museli jsme všechno zmapovat, nafotit, překreslit. Kostel navíc není ideálně rovný, takže jsme museli najít systém, aby se vše spojilo," řekl Šonovský.

Kostel má ale i řadu moderních prvků - prosklené boční zádveří či nové úsporné osvětlení. Atypická je výplň šesti oken, v nichž jsou vsazeny transparentní displeje, které mají nahradit klasické vitráže. V oknech zobrazované motivy se díky moderní technologii dají měnit. "V takovém rozsahu toto není ještě nikde realizováno, tak je to určitý experiment," uvedl Šonovský.

Lobkowicz: První kostel v diecézi

Výslednou podobu oprav ocenil i ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, který sloužil bohoslužbu. "Jsem moc rád, že se to takto povedlo. Katedrála je vždycky první kostel v diecézi. Kam se člověk podívá, tak nachází opravené kostelíčky a kostely a byla by skoro ostuda, kdyby katedrála byla tak nějak v pozadí," řekl Lobkowicz.

Pozitivní ohlasy zněly i od věřících. "Obdivuju to, je to krásné. Čekala jsem na to přes rok, kdy jsem chodila jinam do kostela," řekla ČTK jedna z účastnic bohoslužby.

Obnova katedrály je financována z prostředků Evropské unie, finančních náhrad za nevydaný církevní majetek a vlastních zdrojů farnosti Moravská Ostrava. Na opravu byl věnován výnos sbírky při druhé velikonoční neděli. Farnost také vyhlásila veřejnou sbírku. Právě darů věřících si farář Jan Plaček velmi považuje. Vzpomíná například na paní, která umírala v hospici, a přestože věděla, že se otevření katedrály nedožije, faráře si zavolala a dala mu peníze na opravu.

Kuriozity z opravy

Farář při opravě kostela zažil i úsměvné příběhy. Například, když ho v noci budila policie s tím, že na kostele jsou asi zloději. Nakonec se ukázalo, že se dva mladíci vracející se z noční zábavy vsadili, kdo rychleji po lešení vyběhne k věžím kostela. "Jeden z kluků mě dokonce znal, protože navštěvoval výuku náboženství, takže mě pozdravil Chvála Kristu a policie trošku nevěděla, jak by se měla zachovat. Nakonec jsme byli všichni rádi, že se nikomu nic nestalo," vzpomínal Plaček.

Katedrála bude mimo pravidelné každodenní bohoslužby zpřístupněna vždy od úterý do soboty od 08:15 do 12:15 a od 13:15 do 17:15.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)