Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V opraveném piaristickém chrámu v Litomyšli začalo ladění nových varhan

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 23. listopadu 2015 21:25
V opraveném piaristickém chrámu v Litomyšli začalo ladění nových varhan

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Specializovaná firma začala ve zrekonstruovaném piaristickém kostele v Litomyšli ladit opravené varhany z 20. let 19. století. Sestavila je již před půl rokem, s laděním však musela čekat až na dokončení všech vnitřních instalací v chrámu. Přípravné ladění potrvá několik měsíců, s dokonalým doladěním však bude nutné počkat na příští rok, až budou vyšší teploty, řekl ČTK Antonín Kadeřábek z firmy Organa Kutná Hora.

Složitý postup ladění

"Na jaře, až bude teplota optimální, se to celé přeladí. Varhany se musejí přeladit najednou během deseti patnácti dnů, kdy se teplota udrží," uvedl Kadeřábek.

Varhanáři musejí nejdříve vyvážit měchy na odpovídající tlak vzduchu. Potom je třeba postupně nastavit základní výšku každé píšťaly jejím případným zkrácením. Přitom je nutné počítat s momentální teplotou vzduchu a délku tomu podle tabulek přizpůsobit. Při teplotách nižších než deset stupňů se již nedá udělat ani přípravné ladění. Pro definitivní naladění pomocí jemného roztažení nebo zúžení konce píšťaly je nutné počkat na teploty nad 15 stupňů.

Varhanáři sice používají pro základní naladění elektronickou ladičku, na konci se ale musejí spolehnout jen na vlastní sluch. Řídit se jen podle přístroje by nepřineslo dokonalý výsledek. "Ucho je omylné a v tom je ta krása. Baroko nesnáší pravé úhly a přesné míry," podotkl Kadeřábek.

Desítky let chátrání chrámu

Desítky let chátrající kostel Nalezení svatého Kříže nechalo město před časem opravit s využitím evropských dotací za 70 milionů korun. Varhany obsahují přes 1600 píšťal, největší měří 4,3 metru, nejmenší asi centimetr. Téměř všechny se u nástroje podařilo opravit, i když některé cínové byly rozšlapané nebo stočené do tvaru šneka. Z velké části původní je i dřevěná skříň a mechanické části.

Varhany postavil tehdy osmnáctiletý Jan Josefy Horák se svým strýcem v letech 1821 až 1822. Dřívější nástroj z 18. století dvakrát zasáhl žár z ohně. Část dílů se dochovala a varhanáři je využili při stavbě nového nástroje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)