Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František poprvé navštíví Afriku

Ze světa / juml / ČTK / 24. listopadu 2015 9:38
Papež František poprvé navštíví Afriku

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František ve středu odjede na svou první návštěvu Afriky, během šestidenní cesty zavítá do Keni, Ugandy a do Středoafrické republiky. Pontifex navštíví kontinent, kde se počet věřících katolíků na rozdíl třeba od Evropy neustále zvyšuje. František se na své cestě nesetká jen s hlavami států a vlád, ale - zcela v duchu své dosavadní politiky - i s těmi nejchudšími: v Keni navštíví slum, v Ugandě si vyslechne příběh dětského vojáka a v násilím zmítané Středoafrické republice se setká s lidmi v uprchlickém táboře.

Papež chce podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho na "kontinent postižený problémy, konflikty, nenávistí a násilím" přivézt "milosrdenství a boží lásku".

Keňa

První zastávkou bude Keňa - ve čtvrtek by tam papež měl sloužit mši až pro půl milionu věřících. V pátek se František chystá navštívit slum v nairobské části Kangemi, kde žije v nuzných podmínkách asi 100.000 lidí. Podle řady místních bude papežova návštěva slumu určitým signálem vyslaným africkým vůdcům, kteří podle nich ignorují nejchudší obyvatele svých zemí.

Uganda

V Ugandě se v sobotu papež vydá po stopách svých předchůdců Pavla VI. a Jan Pavla II. a navštíví poutní místo v Namugongu nedaleko metropole Kampaly, kde nechal na konci 19. století král Mwanga II. upálit 32 katolíků a anglikánů odmítajících vzdát se křesťanství. Papež Pavel VI. ugandské mučedníky svatořečil v roce 1964. Mše by se na tomto místě mělo zúčastnit až 100.000 věřících. Následně si papež vyslechne vyprávění bývalého dětského vojáka a katolíka nakaženého virem HIV.

Středoafrická republika

Poslední zastávkou na papežově africké cestě bude občanskou válkou zmítaná Středoafrická republika. V březnu 2013 v této převážně křesťanské zemi provedlo převrat muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou, který se následně stal prvním muslimským prezidentem této země. V polovině loňského ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou reprezentovanou milicemi anti-balaka. Tyto násilnosti trvají dodnes.

Chystaná papežova návštěva ve válkou sužované zemi v srdci Afriky mnohé překvapila. Podle Lombardiho ale František na svém rozhodnutí zastavit se i ve třetí nejchudší zemi světa trval. Vyzvat tam prý chce především k ukončení "spirály násilí". Mnozí odborníci ale varují, že by návštěva hlavy katolické církve mohla napětí ve Středoafrické republice naopak zvýšit.

Problémem se ve Středoafrické republice může podle bezpečnostních expertů stát i papežova nechuť dodržovat přísná bezpečnostní opatření a jeho obliba spontánních setkání s prostými lidmi. Lombardi už řekl, že papež obavy nemá a i po středoafrické metropoli Bangui bude jezdit ve svém otevřeném papamobilu.

Nebezpečí by mohla pro papeže představovat mimo jiné plánovaná návštěva mešity v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí Bangui, kde chce papež údajně odsoudit páchání násilí ve jménu Boha.

Program návštěvy Středoafrické republiky by se ale mohl podle Vatikánu ještě změnit, a to v případě, že by se objevila konkrétní hrozba. Šéf vatikánské ochranky připustil, že by nakonec mohlo jít pouze o krátké zastavení.

Jedenáctou zahraniční cestou papež František završí putování po všech pěti kontinentech.

V Africe v současnosti žije zhruba 180 milionů katolíků a jejich počet každým rokem narůstá. Podle odhadů univerzity v americkém Georgetownu by jich v roce 2040 mohlo být až 460 milionů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)