Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Shromáždění v Senátu završí letošní připomínky Husova úmrtí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. listopadu 2015 9:41
Shromáždění v Senátu završí letošní připomínky Husova úmrtí

Jan Hus na hranici (Iluminace Jenského kodexu)
Autor: repro Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Praha - Slavnostní shromáždění ve Valdštejnském paláci v Praze, sídle Senátu, dnes završí letošní připomínky 600. výročí úmrtí mistra Jana Husa. Vystoupí na něm zástupci církví, vědci i historici. Součástí bude také zahájení výstavy Mistr Jan Hus očima autorů učebnic dějepisu, čítanek a populárně naučné literatury z fondu Pedagogické knihovny J. A. Komenského v Praze.

Šestisté výročí Husovy mučednické smrti připomínal celoroční projekt Husovské slavnosti. Nabízel duchovní a kulturní akce pro širokou veřejnost od koncertů, divadelních vystoupení po přednášky i ekumenickou bohoslužbu pod širým nebem. Husův odkaz se nepřipomínal jen v tuzemsku, ale například i v jihoněmecké Kostnici, kde byl Hus 6. července 1415 upálen.

Hus chtěl od počátku své dráhy napravovat církev a společnost v duchu evangelia a návratu k ideálům prvotní církve. Odmítal církev jako instituci a právní nárok církve na člověka. Podle dnešních historiků byl příkladem zásadovosti, statečnosti, svobody svědomí a ochoty držet se pravdy. Předběhl v mnoha směrech zásady budoucích protestantských reformací, k jeho odkazu se o 100 let později přihlásil i Martin Luther.

Ve Vatikánu nastal zlom ve vnímání Husa v roce 1999, kdy tehdejší papež Jan Pavel II. prohlásil, že lituje Husovy kruté smrti, a uznal ho jako reformátora církve. Podobný postoj zaujímá i současný papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)