Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Starosta a Duka chtějí další rozvoj Staré Boleslavi

Kraje: Středočeský / juml / apha.cz / 25. listopadu 2015 21:44
Starosta a Duka chtějí další rozvoj Staré Boleslavi

Stará Boleslav - Mariánské náměstí s kostelem Nenebevzetí Panny Marie
Autor: Wikipedia.org / Zdeněk Fiedler / Wikimedia Commons

Brandýs nad Labem/Stará Boleslav - Starosta města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Vlastimil Picek, probošt staroboleslavské kapituly P. Libor Bulín a pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP podepsali 25. listopadu 2015 na pražském arcibiskupství memorandum o spolupráci při rozvoji Staré Boleslavi jako centra národní paměti.

Kořeny naší identity

"Zejména v těchto dnech si musíme připomínat, odkud vyrůstají kořeny naší identity. To, v čem dnes žijeme, nebylo výsledkem včerejší politické dohody, ale pramení z hluboké tradice, jejíž jsme součástí. Jsem rád, že se nám podařilo se domluvit na společném postupu, jak rozvíjet místo spojené s českou státností," řekl při podpisu kardinál Duka.

Rozvoj církevní turistiky

Probošt boleslavské kapituly Libor Bulín konstatoval, že společným úkolem nyní bude finalizovat spolu s radnicí Brandýsa nad Labem - Starou Boleslaví projekt, který je však již z velké části hotov. "Chceme nejen vytvořit lepší zázemí pro poutníky z řad věřících, ale zároveň posílit turistiku spojenou s poznáváním vlastní kultury a tradice," přiblížil smysl celého projektu probošt Bulín. Revitalizace by podle něho měla probíhat ve třech etapách. Jako první přijde na řadu chrám Nanebevzetí Panny Marie stojící na místě, kde byl někdy v polovině 12. století vyorán reliéf Panny Marie z korintské mědi - Palladium země české.

Starosta: Projekt má naši podporu

Starosta Vlastimil Picek potrhl důležitost celého projektu pro město. "Nejen radnice, ale všichni občané našeho dvojměsta projekt podporují a těší se na spolupráci při jeho realizaci," doplnil své partnery při podpisu memoranda v Arcibiskupském paláci.

Důležitost historické paměti

Ve společném memorandu můžeme mimo jiné číst: "V současné době probíhají politicky, diplomaticky a mediálně živé debaty o vztahu jednotlivých států a národů v celku Evropy, o významu, formě a vůbec budoucím trvání EU, stejně jako diskuze o nebezpečí střetu s radikálním militantním islámem nebo o otázkách, jak vymezit východní hranici Evropy. Přitom zůstáváme bez náležité péče o historickou paměť a bez soustavné výchovy k občanským ctnostem, i když si jejich nedostatek začínáme uvědomovat v běžném životě na každém kroku."

Signatáři memoranda si uvědomují význam po staletí živých symbolů, mezi nimiž prvořadou roli hrají lokality označované jako zřídla státnosti či zřídla národní historické paměti. Jedním z takových míst je také Stará Boleslav. "Zvážíme-li tyto a podobné skutečnosti, musíme si přiznat, že jsme Staré Boleslavi mnoho dlužni. Působilo nám rozpaky ukázat stav tohoto výsostného místa naší země, když na ně připutoval papež Benedikt XVI. Tehdy jsme si také uvědomili, co zde chybí. Nejde jen o to, že mnohé památky jsou v chatrném stavu, ale o to, že ve Staré Boleslavi není žádné centrum, které by o ni pečovalo jako o zřídlo státnosti a národní historické paměti. Pro naši naléhající současnost a ne jasnou budoucnost nestačí zorganizovat jednu pouť v roce a připomenout při ní, že slavíme Den české státnosti. A podtrhněme: nikoli státu, ale státnosti," připomíná se v memorandu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)