Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Velehradě končí další projekt oprav, přišly na 75 milionů Kč

Kraje: Jihomoravský / juml / ČTK / 25. listopadu 2015 21:55
Na Velehradě končí další projekt oprav, přišly na 75 milionů Kč

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje na Velehradě
Autor: Wikipedia.org / Mercy / Creative Commons

Velehrad -  V areálu velehradské baziliky ve čtvrtek závěrečnou konferencí slavnostně skončí další část oprav. Projekt Barokní Velehrad za více než 75 milionů korun navázal na loni ukončený velký projekt za více než 332 milionů korun. Oba byly podpořeny evropskými fondy. Díky nim jsou završeny opravy areálu baziliky, které farnost začala před deseti lety.

Oprava baziliky

"Projekt Barokní Velehrad se soustředil na baziliku jako takovou. Opravovaly se boční kaple podél hlavní lodi kromě jedné, která již byla opravená. Opravila se i Královská kaple, kaple Panny Marie - Matky jednoty křesťanů, dvě kaple vedle oltáře - sv. Ignáce a Božského srdce, a také zákristie. Do projektu patří i oprava chórových lavic a také se k tomu přidaly některé dílčí věci, které chyběly v bazilice - elektrorozvody a osvětlení," řekl ČTK farář Petr Přádka.

Renovace ve Stojanově gymnáziu

Ve Stojanově gymnáziu, které navazuje na baziliku, odborníci restaurovali refektář, Zimní sál, schodiště a křížovou chodbu. Opravena byla také kaple sv. Vendelína a stavbaři upravili i vstupní prostor do areálu. Podle Přádky byly práce velmi náročné. "Času bylo hodně málo, pouze necelý rok na realizaci. V bazilice a v gymnáziu bylo kolem 60 až 70 restaurátorů. Práce jsou provedeny krásně. Je nádherné, co teď vidíme," dodal Přádka.

Náročnou opravu velehradské baziliky započala farnost v roce 2005. Jako první se zásadních změn dočkaly obě šedesátimetrové věže na hlavní lodi baziliky, které na obnovu čekaly 105 let. Opraveny byly střechy, zázemí v prvním nadzemním podlaží včetně sociálního zařízení a zprovozněna byla i budova fary. Tyto opravy stály kolem 40 milionů korun.

Oprava dalších budov

Ze zmíněného velkého projektu podpořeného Integrovaným operačním programem EU byla rekonstruována sýpka a konírna na Velehradský dům svatých Cyrila a Metoděje, kde je muzeum bible a Velehradu, opraveno bylo nádvoří baziliky a částečně i bazilika. V areálu bylo postaveno nové sociální zařízení, opraven byl kostelík Cyrilka i lapidárium, kde vznikla nová expozice mučedníků, a odkryty byly základy někdejšího opatského domu.

V dalším projektu za asi 6,5 milionu Kč podpořeném regionálním operačním programem EU byla postavena komunikace, která propojila současnou růžencovou cestu od Starého Města s areálem baziliky, rekonstruována zeď v uličce u fary a také byla byla uskutečněna první etapa prací na úpravě vstupu do areálu, jehož dokončení je součástí projektu Barokní Velehrad. Podle Přádky jím farnost opravy areálu ukončila.

Olomoucké arcibiskupství, jemuž patří okolní pozemky, by ale podle velehradského faráře chtělo ještě opravit ohradní zeď kolem areálu. V budoucnu by na ploše za Cyrilkou mohla vzniknout odpočinková zóna, případně parkoviště. Poutní místo Velehrad ročně navštěvuje kolem 300.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)