Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán si objednal první externí audit, firma s ním začne hned

Ze světa / vlu / ČTK / 6. prosince 2015 20:29
Vatikán si objednal první externí audit, firma s ním začne hned

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Vatikán včera oznámil, že si objednal první externí audit svého majetku. Jde prý o součást úsilí papeže Františka zajistit průhlednost hospodaření církve, kterou v posledních letech postihlo několik finančních skandálů, informuje agentura Reuters.

O audit se podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho postará velká auditorská společnost PricewaterhouseCoopers(PwC) a s prací začne okamžitě. Zaměří se na majetek, příjmy a výdaje.

„Ekonomická rada, která pokračuje v zavádění nových kritérií a praktik finančního managementu odpovídajících mezinárodním standardům, učinila nyní významný krok, když pověřila tímto úkolem jednu z nejdůležitějších auditorských firem na mezinárodní úrovni. Ekonomická rada tak přijala doporučení svojí auditorské komise. PricewaterhouseCoopers bude v přímém kontaktu s Ekonomickým sekretariátem a začne pracovat na auditu konsolidované účetní uzávěrky za rok 2015," okomentovalo krok Tiskové středisko Svatého stolce.

Vatikán letos uvedl, že má na účtech 1,1 miliardy eur (téměř 30 miliard Kč), které přitom nejsou zaneseny do účetní bilance. Zjistil to kardinál George Pell, který vede vatikánský sekretariát pro finanční otázky. Papež jej do této funkce jmenoval poté, co se začala množit podezření týkající se vatikánských financí. Podle Pella spravovala tyto peníze jednotlivá vatikánská oddělení, aniž to oznámila centrální účtárně.

Poslední vatikánský skandál se týkal údajné zpronevěry. Dva italští novináři ve svých knihách napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). Vatikánská prokuratura je spolu s dalšími třemi lidmi obžalovala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)