Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Židům začaly osmidenní svátky Chanuka

Domácí zpravodajství / juml/kir / ČTK / 7. prosince 2015 9:33
Židům začaly osmidenní svátky Chanuka

Chanukový svícen
Autor: Wikipedia.org / Dogor / Wikimedia Commons

Praha - Se západem slunce včera začal osmidenní židovský svátek světel Chanuka. Je spojený s postupným zapalováním svíček na osmiramenném svícnu, které symbolizují víru ve vítězství dobra nad zlem, svobody nad útlakem a poznání nad nevědomostí. Vrchní pražský rabín David Peter včera v Jeruzalémské synagoze pronesl požehnání a zapálil první svíci na chanukovém svícnu, menoře.

V 17:30 Palachově náměstí začalo veřejné zapalování světel, které pořádá organizace Chabad Prague, jež v Praze reprezentuje chasidské hnutí. První obří menora byla v Praze vztyčena již v roce 1998, od roku 2001 stojí každoročně na Palachově náměstí. "Letos se mohou Pražané přijít podívat i na výstavu Šiřte světlo, která na osmi panelech přibližuje význam a historii svátku světel, která má univerzální poselství pro celou společnost," říká rabín Manis Barash z Chabad Prague.

Oslavy chanuky zahájili i v Třebíči - jediné židovské lokalitě na seznamu UNESCO mimo Izrael

Třebíčská čtvrť Zámostí je jedinou kompletně dochovanou židovskou čtvrtí v Evropě a jedinou židovskou památkou UNESCO mimo území Izraele. Židovská komunita žila v Zámostí po staletí v poměrně klidném sousedství s křesťanskou většinou. Teprve události druhé světové války ukončily existenci židovské náboženské obce. Za komunistického režimu mělo být Zámostí srovnáno se zemí. Dnes jako památka zapsaná na seznamu UNESCO láká do města desetitisíce turistů z celého světa.

Židům začaly osmidenní svátky Chanuka

Zadní synagoga v třebíčské židovské čtvrti
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

 

"Oslavy chanuky začali v třebíčské židovské čtvrti v neděli krátce po poledni oblíbenými kostýmovanými prohlídkami tradiční židovské domácnosti v Domě Seligmanna Bauera. Dům Seligmanna Bauera je součástí historické zástavby třebíčského ghetta. Od roku 2011 je zpřístupněn pro návštěvníky a nachází se v něm stálá expozice židovského bydlení.

V Zadní synagoze pak vystoupil dětský pěvecký sbor z Telče s komentovaným pásmem židovských písní s názvem Shalom Chaverim. V Praze a v Brně působící rabín Štěpán Menaše Kliment návštěvníkům při společném zapálení chanukového svícnu vysvětlí tradici svátku. Lidé mohli ochutnat židovské speciality a seznámit se s tradičními zvyky, které se ke svátku světel pojí.

Židům začaly osmidenní svátky Chanuka

Ilustrační foto - zapalování chanukové svíce
Autor: Wikipedia.org / prezyndent.pl / Wikimedia Commons

Chanuka připomíná znovu vysvěcení Jeruzalemského chrámu a zázrak hořícího oleje

Svátek chanuka připomíná dobu povstání Makabejských před 2000 lety. Jeruzalémský chrám byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců. Legenda uvádí, že když byl chrám znovu zasvěcen bohu, nastal zvláštní jev: zbytek rituálně čistého oleje, který stačil pouze na jeden den, hořel ve svícnu celých osm dní - tedy po dobu potřebnou na přípravu nového oleje.

Lidé si v synagogách mohou také prohlédnout osmiramenné svícny, které v rodinách o chanuce stavěli na dobře viditelné místo a světla na něm rozsvěcovali postupně během osmi dní. Během svátků se po setmění zpívá a hraje. Osmidenní svátek chanuka má pohyblivé datum, letos se slaví od 7. do 14. prosince.

K hlavnímu symbolu svátku, zapalování svíček, postupem doby přibylo několik obyčejů, které připomínají křesťanské Vánoce, děti například dostávají drobné dárky. Podle Židů se ale chanuka dává do souvislosti s Vánocemi jen kvůli období, ve kterém se odehrává, a má jiné poslání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 86)