Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemská knihovna v Brně vystavila vzácné české tištěné bible

Kraje: Jihomoravský / juml / ČTK / 7. prosince 2015 9:55
Zemská knihovna v Brně vystavila vzácné české tištěné bible

Bible kralická
Autor: ČCE / Tomáš Najbrt

Brno - Cenný fond českých tištěných biblí představuje v adventním čase Moravská zemská knihovna v Brně. Kolekci na začátku letošního roku doplnila Bible kutnohorská z roku 1489. Tehdy knihovníci slíbili, že veřejnosti ukážou kontext, do něhož se nový přírůstek dostal. Slib splnili výstavou vybraných svazků ze svých sbírek. Potrvá do konce ledna, řekla ČTK zástupkyně ředitele Jindra Pavelková.

Výstava ilustruje význam a funkci knižního zpracování biblického textu od 15. do 18. století, tedy v období humanismu, baroka a počátků osvícenství v českých zemích. Podle pořadatelů jde o mimořádnou příležitost vidět pohromadě reprezentativní celek, z něhož se jinak vystavují pouze jednotlivé knihy, a to velmi zřídka.

Bible vycházela v češtině od 15. století. Nejprve v Plzni zpracovali Nový zákon, v roce 1487 jej následovalo vydání Žaltáře. O rok později vyšel celý biblický text v takzvané Bibli pražské. Následovala bohatě ilustrovaná bible z Kutné Hory.

V 16. století se české bible tiskly převážně v Praze v Severinské tiskárně nebo u Melantricha. V roce 1579 začala vycházet šestidílná bible v tiskárně Jednoty bratrské v Kralicích. Roku 1613 vydal bibli Veleslavín. Následující století bylo ve znamení kralického překladu vydávaného v německém Halle a v Bratislavě.

Při studiu starých biblí odborníci zkoumají způsoby jejich vydávání, ilustrace, písmo i vazbu. Získané poznatky jsou příspěvkem k pochpení vývoje společnosti, jejích představ, potřeb i myšlení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)