Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Číhošti si připomenou výročí pohybu kříže v místním kostele

Kraje: Vysočina / juml / ČTK / 10. prosince 2015 21:18
V Číhošti si připomenou výročí pohybu kříže v místním kostele

Číhoštský kostel Nanebevzetí Panny Marie
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Číhošť (Havlíčkobrosko) - V Číhošti na Havlíčkobrodsku lidé třetí adventní neděli vzpomenou na události z prosince 1949 spojené s údajně zázračným pohybem kříže v tamním kostele Nanebevzetí Panny Marie. V úvodu bude uveden dokument o hledání ostatků faráře Josefa Toufara, který byl kvůli těmto událostem utýrán komunistickou Státní bezpečností. Mši pak povede Petr Piťha, probošt Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě.

Připomínka k výročí události se v Číhošti koná pravidelně, letos se uskuteční 13. prosince. "Je dobré si to připomenout, abychom nezapomínali na pátera Toufara a na to, co celý ten proces odstartovalo," řekl ČTK kněz Tomáš Fiala, který se o farnost stará.

Mottem připomínky jsou Toufarova slova "Uprostřed nás stojí ten, kterého mnozí neznají," která kněz pronesl při nedělní promluvě 11. prosince 1949. Podle svědectví 19 účastníků mše se po těchto slovech několikrát pohnul kříž na oltáři. Vyšetřovatelé StB Toufara nutili k doznání, že zázrak zinscenoval. Ztýraný farář zemřel 25. února 1950 a jeho tělo bylo uloženo pod nepravým jménem do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích. Vyzvednout se Toufarovy ostatky podařilo až vloni.

Program v kostele začne v 09:45. V úvodu účastníci uvidí půlhodinový dokument režiséra Romana Vávry Mrtvolu sprovoďte ze světa. Mapuje hledání Toufarových ostatků, jejich identifikaci a slavnostní uložení do nového hrobu v číhošťském kostele, k čemuž došlo letos 12. července. Další podrobnosti po promítání doplní archeolog Jan Havrda, který průzkum v Ďáblicích vedl. Mše začne hodinu před polednem. Na faře bude rovněž přístupná stálá výstava věnovaná číhošťskému faráři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)