Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Česka dorazilo betlémské světlo, přivezli jej skauti z Vídně

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 13. prosince 2015 13:34
Do Česka dorazilo betlémské světlo, přivezli jej skauti z Vídně

Ilustrační foto - Betlémské světlo
Autor: www.betlemskesvetlo.cz

Brno - Do Česka včera dorazil jeden ze symbolů Vánoc - betlémské světlo. Jde o plamínek zažehnutý v Betlémě, který skauti včera vpodvečer přivezli vlakem z Vídně do Brna. V neděli světlo donesou do brněnské katedrály sv. Petra a Pavla a následující víkend jej začnou rozvážet po Česku.

Tři skauti si do Vídně vzali více svítilen. Kdyby jim nešťastnou náhodou světélko zhaslo, budou mít náhradní. Za 25 let, co ho z Vídně vozí, se to ale ještě nestalo.

Při nedělním předání světla brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu bude slavnostně otevřena tzv. Svatá brána do katedrály. Obřad souvisí s rokem milosrdenství, který vyhlásil papež František. Věřící se potkají v Denisových sadech, pak se průvod vydá ke katedrále a po symbolickém otevření brány bude pontifikální mše pokračovat obvyklým způsobem.

Po skončení mše si první zájemci mohou světélko v lucernách či na svíci odnést domů. "Další organizace šíření betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků," řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Například v Boskovicích na Blanensku bude na Štědrý den k mání pod vánočním stromem na Masarykově náměstí, kde se bude rozdávat vánoční polévka.

Skauti k rozvezené betlémského světla do všech koutů republiky využijí čtyři desítky vlakových spojů. V brněnských ulicích bude 19. prosince světlo rozvážet historická tramvaj.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě jako symbol Vánoc.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)