Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do věže obnoveného kostela Kutné Hoře byly vloženy vkazy pro budoucnost

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 15. prosince 2015 16:45
Do věže obnoveného kostela Kutné Hoře byly vloženy vkazy pro budoucnost

Kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře
Autor: Wikipedia.org / Petr 1888 / Wikimedia Commons

Kutná Hora -
Vrchol rekonstruovaného kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře ode dneška ukrývá nové vzkazy příštím generacím. Vrátila se na něj opravená makovice s tubusy plnými dokumentů, na věž byl osazen i nový kříž. Původní listiny objevené v makovici letos v červnu byly většinou nahrazeny kopiemi a originály skončily v archivu. Nově byla do 90 centimetrů vysoké makovice přidána třeba úvaha studentky gymnázia, dokumenty na CD nosičích, puzzle či pro zajímavost farářův loňský diář, řekla ČTK Soňa Telecká z arciděkanství.
 
Vzkaz budoucím generacím
 
"Dali jsme tam písemný vzkaz budoucím generacím, pan farář napsal něco o farnosti, je tam zpráva o opravě kostela svatého Jakuba a zmínka o ostatních objektech a také dopis studentky Ortenova gymnázia. Je to taková hezká úvaha," uvedla Telecká. Makovice kostela, který je výraznou dominantou města, nově ukrývá také fotografie zachycující opravu církevní památky a městské panorama, současné mince a bankovky nebo dnešní vydání celostátních a regionálních novin.

Na vrchol kostela se dnes s dělníky, zástupci farnosti a novináři podíval i starosta Kutné Hory Martin Starý. "My jsme tam dávali zápis od městského kronikáře a faksimile zápisu města na seznam dědictví UNESCO," řekl ČTK.

Nový čtyřmetrový kříž

Věž také ode dneška zdobí téměř čtyřmetrový kříž, který vyrobili Martin Janda a Jan Renza podle návrhu architekta Norberta Schmidta. Zhotoven byl ze zrcadlové oceli a zlata a měl by reagovat na podobu okolní oblohy, zrcadlit oblaka i sluneční světlo a v závislosti na nebeské scenérii proměňovat svůj vzhled.

Rekonstrukce za 36 milionů

Rekonstrukce kostela za více než 36 milionů korun má skončit do března příštího roku. Severní věž je už několik let v havarijním stavu, obnovit potřebuje i západní průčelí. Práce zahrnují restaurátorskou obnovu věžního zdiva, kamenných prvků na římsách, okenních kružeb a západního portálu. Opraveny mají být i okna, dveře, okenní vitráže nebo stroj a ciferníky hodin, vyměněny musejí být i napadené krovy věže.

Arciděkanský kostel svatého Jakuba Většího je nejstarším z kutnohorských kostelů. Se stavbou se začalo po roce 1330, stavebním materiálem byl mezholezský pískovec těžený pod vrchem Vysoká. Před rokem 1420 byla stavba v podstatě dokončena.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)