Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Betlémské světlo převezme ve sv. Vítu Duka

Kraje: Praha / juml / apha.cz / 16. prosince 2015 7:03
Betlémské světlo převezme ve sv. Vítu Duka

Betlémské světlo
Autor: Betlemskesvetlo.cz

Praha - Čeští skauti v pátek 18. prosince 2015 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha opět předají v 15.00 hodin do rukou pražského arcibiskupa kardinála Dominika Duky OP světlo symbolizující přátelství, mír a narození Krista. Tento novodobý symbol Vánoc, který do Prahy dorazí z Davidova města Betléma, si lidé budou moci také odnést domů.

Slavnost na Staroměstském náměstí se Spirituál kvintetem

Betlémské světlo bude přineseno v sobotu 19. prosince v cca 14.00 hodin do parku za Staroměstskou radnicí. Součástí této každoroční akce bude opět i kulturní program, ve kterém se od 13.00 do 16.30 hodin průběžně představí jednotlivé hudební soubory. Nejvýznamnějším a váženým hostem tohoto adventního víkendového odpoledne bude bezpochyby kapela Spirituál kvintet. Program pro děti a jejich rodiče připravila Nadace Pražské děti za podpory Městské části Praha 1.

V rámci charitativní akce „Ježíškova pošta“ umístila Nadace Pražské děti v parku za Staroměstskou radnicí schránku na psaníčka adresovaná Ježíškovi, do které nejmenší návštěvníci centra Prahy vhazují svá přáníčka. Tento projekt vyvrcholí již ve čtvrtek 17. prosince od 13.00 hodin kulturním programem určeným nejen dětem.

Během tohoto programu vystoupí pro děti z dětského domova např. kytarista Jan Matěj Rak, pěvecký sbor z Malostranské základní školy a gymnázia Josef, dětské mažoretky z České Lípy – mistryně ČR a vicemistryně Evropy, žákovská kapela ze základní školy Vodičkova a další umělci. Nadace Pražské děti se nakonec pokusí dětem z dětských domovů, které měly v životě méně štěstí než ty ostatní, splnit jejich vytoužená přání určená Ježíškovi. Schránka pro psaníčka zde bude i pro všechny ostatní děti umístěna až do 23. prosince.

Plavba Betlémského světla po řece

V letošním roce Betlémské světlo připluje do Prahy také po řece. Loď přivážející Betlémské světlo zakotví na náplavce na pražské Výtoni 19. prosince ve 13.00 hodin. Betlémské světlo bude součástí farmářského tržiště, kde jej budou pražští skauti rozdávat návštěvníkům trhů.

Půvoc Betlémského světla

Betlémské světlo, které se stává jedním z novodobých symbolů Vánoc, cestuje každoročně až z Betléma, aby mohlo zazářit v domácnostech celé Evropy. Organizace se chopil Junák – svaz skautů a skautek. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do pětadvaceti zemí světa. Tak byla založena novodobá vánoční tradice, která letos slaví své dvacáté čtvrté výročí. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

V České republice dorazilo Betlémské světlo z Vídně nejprve do Brna. V sobotu 12. prosince ho skauti přivezli vlakem. V neděli světlo donesli do brněnské katedrály sv. Petra a Pavla a poté jej začali rozvážet po celé zemi. Více na www.krestanskevanoce.cz a www.betlemskesvetlo.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)