Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanská starostka zachránila Vánoce v Betlémě

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 22. prosince 2015 10:48
Křesťanská starostka zachránila Vánoce v Betlémě

Starostka Betléma Vera Baboun
Autor: flickr.com / Mazur

Betlém (Západní břeh Jordánu) -

Oslavy vánoc v místě Ježíšova narození měly být letos zrušeny. Palestinská vláda se totiž rozhodla zrušit veškeré veřejné oslavy na celém Západním břehu Jordánu. Oficiálním důvodem je intifáda trvající od října. Palestinští bojovníci z Al-Fatah byli ještě radikálnější. Zakázali v Betlémě tradiční vánoční stromky, jesličky, procesí, koncert, ohňostroj i sváteční osvětlení ulic. V době intifády není co slavit, ohlásili bojovníci militantního křídla Organizace pro osvobození Palestiny.

Křesťané se proti restrikcím vzbouřili a oslavy Narození Páně v Betlémě nakonec budou, byť v omezené míře. Zásluhu na tom má zejména křesťanská starostka města Vera Baboun (foto). Této odvážné ženě se podařilo obhájit právo postavit vánoční strom, jesličky, uspořádat procesí a dokonce i slavnostně osvětlit některé ulice. Odvolán byl nakonec koncert s Andreou Bocellim a ohňostroj.

Křesťané v Betlémě nicméně pociťují stále větší ohrožení. V roce 1948 tvořili 85% obyvatel města. Dnes jich zůstalo sotva 12%. Stále častěji se stávají terčem útoků, přibývá případů znásilnění, jsou násilně vyháněni ze svých pozemků mafií, tolerovanou palestinskou vládou. Postupující islamizace palestinské společnosti vede ke stále větší diskriminaci křesťanů také mezi zaměstnavateli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)