Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jeruzalémský patriarcha vyjádřil při vánoční bohoslužbě pochopení pro Palestince a Syřany

Ze světa / kir / ČTK / 25. prosince 2015 12:32
Jeruzalémský patriarcha vyjádřil při vánoční bohoslužbě  pochopení pro Palestince a Syřany

Bazilika Narození Páně v Betlémě
Autor: Wikipedia.org / Ian and Wendy Sewell / Creative Commons

Betlém - Jeruzalémský patriarcha vyjádřil během půlnoční bohoslužby v Betlémě pochopení pro vážnou situaci, ve které se nacházejí Palestinci, syrští uprchlíci a "oběti všech forem terorismu" po celém světě. "Všem obyvatelům Svaté země" popřál šťastný nový rok plný zdraví, uvedla agentura AP.

"Modlíme se, abychom změnili tvář světa, aby byl náš svět bezpečnějším místem a útočištěm, kde spravedlnost převáží nad soupeřením a konfliktem, milosrdenství nad pomstou a dobročinnost nad nenávistí," řekl patriarcha během slavnostní liturgie.

Patriarcha Fuád Tval dorazil do Betléma již během čtvrtečního dne v čele procesí křesťanských poutníků z celého světa. Většinu z desetikilometrové trasy z Jeruzaléma vykonali v automobilech a autobusech, až konec cesty pak šli do Betléma pěšky. Jejich cílem bylo náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně postavenou nad údajným místem narození Ježíše Krista.

Vánoce v Betlémě jsou poznamenané násilím mezi Izraelci a Palestinci

I když se náboženské oslavy konají jako obvykle, vzhledem k dlouhodobému násilí mezi Izraelci a Palestinci přijelo mnohem méně cizinců. Podle starostky Betléma jsou tamní hotely obsazeny jenom ze 40 procent. Půlnoční bohoslužby se údajně zúčastnili i členové palestinského vedení včetně předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse.

Fuád označil během liturgie terorismus za "smrtící ideologii založenou na fanatismu a náboženské nesnášenlivost, která šíří hrůzy a děs mezi nevinnými". V minulých dnech vyzval křesťany, aby přišli na oslavy do Betléma a aby v solidaritě s oběťmi terorismu na pět minut zhasli vánoční stromy.

Na náměstí Jesliček obdivovalo vysoký vánoční strom několik tisíc lidí, kteří pak přihlíželi skautům pochodujících za zvuku dud a bubínků. Objevila se ale také politická hesla požadující solidaritu s Palestinci proti izraelské okupaci a mezi vánočními ozdobami byly i atrapy granátů jako připomínka každodenního násilí. Dnes při něm přišli o život další čtyři Palestinci, od konce září už přes 140 lidí.

Slaví se i v Nazaretu a dalších místech Svaté země

Oslavy jsou naplánovány také v galilejském Nazaretu, kde žil Ježíš podle víry křesťanů v mládí. Také tam se má konat procesí a po setmění ohňostroje. Na společné oslavy s poutníky se připravily také některé galilejské vesnice, kam se mají sjet pozvaní hosté. V některých telavivských čtvrtích, v nichž žijí afričtí přistěhovalci, se objevily vánoční stromy a dekorace a bylo také postaveno tržiště se zbožím určeným křesťanům.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)