Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka spolu s dobrovolníky přivítal osamělé lidi. Chudí poobědvali i v Brně nebo v římské bazilice

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 25. prosince 2015 12:43
Duka spolu s dobrovolníky přivítal osamělé lidi. Chudí poobědvali i v Brně nebo v římské bazilice

Oběd ve starokřesťanské bazilice v římské čtvrti Trastevere
Autor: archiv Jana Kirschnera

Praha/Brno/Řím - Pražský arcibiskup Dominik Duka  dnes spolu s řadou dobrovolníků přivítá u vánočního oběda bezdomovce, seniory, uprchlíky, lidi postižené, osamělé a na okraji společnosti. Oběd na Boží hod vánoční pořádá letos pošestnácté celosvětové hnutí - komunita Sant ́Egidio, která vznikla v Římě na konci šedesátých let minulého století. Nejedná se o českou tradici, ale komunita pořádá obědy pro chudé na řadě míst ve světě, dokonce i v prostorách starokřesťanské baziliky v Římě (viz foto a související článek).

Hosté zasednou ke stolům v sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanech, v sále kapucínského kláštera na Loretě a v klášteře františkánů při Panně Marii Sněžné.

Jako tradičně se bude podávat polévka s játrovými knedlíčky, svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Pro každého hosta je připraven vánoční balíček s dekou, šálou, teplými ponožkami či hygienickými potřebami.

Organizátoři očekávají zhruba 380 pozvaných hostů, starat se o ně bude stovka dobrovolníků. Ti mají rozdělené role - někteří dobrovolníci servírují a jiní usednou za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty.

 

Na Štěpána pozvali na oběd bezdomovce o opuštěné seniory také v Brně

Na druhý svátek vánoční poobědval s 220 bezdomovci a opuštěnými seniory, o něž se stará církevní komunita Sant Egidio, také brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Setkání předcházela společná modlitba v katedrále sv. Petra a Pavla. Jeho cílem bylo podpořit lidi trávící svátky osamoceně, řekla ČTK mluvčí biskupství Martina Jandlová. Účastníci akce se zapojili do Svatého roku milosrdenství, který před Vánoci vyhlásil papež František.

"Brána do katedrály je v rámci roku milosrdenství pomyslnou Svatou bránou. To, že jí účastníci akce prošli, by jim mělo dát impulz k novému, spokojenějšímu životu," uvedla mluvčí. Svatý rok milosrdenství je obdobím, kdy by se věřící měli zamýšlet nad nápravou hříchů a hledat cestu k upevnění své víry.

Cikrle se již léta na Štěpána setkává s bezdomovci. "Nevím, jestli si uvědomujeme, že se máme nadstandardně dobře. Že jsou lidé, kteří nemají domov, nemají své blízké, nemají co jíst. Mají starosti na hranici boje o holý život," řekl v minulosti ČTK k tomu, proč akci komunity Sant Egidio podporuje.

Cikrle si s každým účastníkem oběda, jenž se konal na faře kostela u sv. Jakuba, připil na zdraví, popřál mu vše nejlepší, všem požehnal a společně si zazpívali koledy. Pak už se podával hovězí vývar a kapr s bramborovým salátem. Pro každého účastníka měl biskup připraven dáreček.


Související článek o vánočním obědě ve velké římské bazilice: Vánoční oběd Agape

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)