Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup z Cantenbury přirovnal IS k biblickému králi Herodovi. Královna hledá naději v evangeliu

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 28. prosince 2015 12:50
Arcibiskup z Cantenbury přirovnal IS k biblickému králi Herodovi. Královna hledá naději v evangeliu

Justin Welby
Autor: catholicnews.org.uk / M. Mazur / Creative Commons

Cantenbury / Sandringham - Radikální organizace Islámský stát je "Herodem dneška", protože stejně jako král Herodes i ona usiluje o "vyhnání křesťanů". Při vánoční bohoslužbě v katedrále v Cantenbury to podle ČTK řekl arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Biblický král Herodes nechal podle křesťanské tradice kvůli proroctví, že se v Betlémě narodil budoucí židovský král, povraždit v oblasti Betléma malé chlapce. Josef a Marie uprchli i s novorozeným Ježíšem do Egypta, odkud se vrátili až po Herodově smrti.

"IS, Herodes dneška, zakládá stezky strachu, násilí, nenávisti a útlaku. Přesvědčený o tom, že jde o poslední dny, používá sílu a nepopsatelnou krutost, vítá jakýkoli nesouhlas, jistý si tím, rozpoutaná válka potvrdí, že jde o konec časů. Nenávidí rozdíly a je jedno, zda jde o jinak smýšlející muslimy, jezídy nebo křesťany. Kvůli IS hrozí křesťanům zánik v oblasti, v níž křesťanská víra vznikla. IS sám si definoval tuto apokalypsu, jejímž hlasatelem je anděl smrti," řekl o Islámském státu Welby, který reprezentuje 85 milionů příslušníků anglikánské církve.

Arcibiskup z Cantenbury přirovnal IS k biblickému králi Herodovi. Královna hledá naději v evangeliu

Britská královna Alžběta II.
Autor: Wikipedia.org / NASA/Bill Ingalls / Creative Commons

Královna citovala ve vánočním poselství Janovo evangelium

Naději na triumf světla nad temnotou v těchto nelehkých časech vyjádřila ve svém tradičním vánočním poselství britská královna Alžběta II. Svůj předtočený projev pronesla z Buckinghamského paláce, vánoční svátky ale podle České televize tráví na svém sídle v Sandringhamu, kde navštívila kostel svaté Máří Magdalény. Spolu s ní sem zavítal i její manžel princ Philip, syn Charles s Camillou, vnuk William s Kate a další vnuk Harry.

Je pravda, že svět musel letos vzdorovat temným okamžikům. Janovo evangelium ale obsahuje verš o velké naději, který se často používá ve vánočních bohoslužbách: 'To světlo ve tmě svítí a tma je nepohltila',“ řekla podle zpravodajského servisu ČT 24 královna, která připomněla, že letošní rok v Evropě poznamenaly extremistické útoky a migrační krize.   Královna Alžběta II.,  je zároveň i formálně hlavou anglikánské církve a k národu se obrací se svým vánočním projevem každý rok.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)