Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přerovskou kauzu kněze bude soudit jiný soudce, kvůli podjatosti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 4. ledna 2016 9:33
Přerovskou kauzu kněze bude soudit jiný soudce, kvůli podjatosti

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Přerov - Přerovský okresní soud bude muset zopakovat celé dokazování v případu kněze, který se zodpovídá ze sexuálního obtěžování dětí v Přerově. Obžalovaný Vladimír Krejsa využil svého práva a po změně soudce žádá, aby se dokazování zopakovalo. ČTK to řekl soudce Martin Lýsek, který případ dostal na stůl. Jednání hodlá nařídit zřejmě v únoru. Předchozí soudkyni, která se kauzou zabývala od poloviny loňského roku, krajský soud z projednávání případu vyloučil.

"Obžalovaný využil svého práva a požádal o to, aby bylo celé dokazování zopakováno. Je to jeho právo," uvedl soudce. Žalobkyně podle něj naopak souhlasila se čtením předchozích výpovědí svědků, které u soudu zazněly. Pro soudce to znamená předvolat všechny svědky, kteří už byli jednou k jednání pozváni. Šlo především o chlapce, které měl kněz obtěžovat. V některých případech byl přitom problém jejich účast u soudu zajistit. Vypovídat budou muset znovu také znalci.

Podjatost soudkyně

Případem se zabývala od loňského června přerovská soudkyně Emilie Richterová. V listopadu, kdy se již očekával rozsudek, ji však olomoucký krajský soud z případu vyloučil. Důvodem byla podjatost, soudkyně podle soudu hodnotila v době procesu svědecké výpovědi. Stalo se tak v srpnu, kdy soudkyně v rozhovoru pro regionální noviny a ČTK mluvila o výpovědích poškozených chlapců, které zazněly na neveřejném jednání za zavřenými dveřmi soudní síně.

Námitku kvůli podjatosti podal obžalovaný bývalý katolický kněz Vladimír Krejsa. Čtyřiašedesátiletý duchovní z Prostějovska, který už kněžskou praxi nevykonává a je v důchodu, čelí obžalobě z ohrožování výchovy dítěte a ze svádění k pohlavnímu styku. Hrozí mu trest od šesti měsíců do pěti let vězení. Podle žalobkyně Šárky Pivodové se činů dopouštěl zhruba 3,5 roku, mezi poškozenými byly i děti mladší 18 let. Obžalovaný kněz se pohyboval v romské komunitě u přerovského nádraží.

Kněz v důchodu

Podle zástupců olomouckého arcibiskupství už obžalovaný muž nemá v církvi žádné pověření. Arcibiskupství již dříve v tisku uvedlo, že muž jezdil do Přerova soukromě a s věřícími tam v kontaktu nebyl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)