Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kvůli restitucím vedou církve a kraje zatím 31 soudních sporů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. ledna 2016 16:40
Kvůli restitucím vedou církve a kraje zatím 31 soudních sporů

Logo webu Služba veřejnosti, který referuje o prospěšnosti církve pro společnost
Autor: ČBK

V souvislosti s církevními restitucemi zatím ve sporech mezi církvemi a kraji padlo v Česku 31 soudních žalob. Nejvíce se jich týká Prahy. Místo sporů by kardinál Dominik Duka a předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dali přednost smírnému řešení těchto sporů. ČTK to dnes řekli v Brně po jednání České biskupské konference s asociací v Brně. Doufají, že již další soudní žaloby nepadnou.

Zákon o církevních restitucích umožňuje jednat o vydání zhruba 30.000 nemovitostí a také movitého majetku církvím. Spory vznikly asi u 1000 položek, přičemž jedna třetina z nich je podle kardinála Duky nekonfliktní a tedy i dobře řešitelná.

U zbytku vznikají spory mezi církvemi a dosavadními uživateli tohoto majetku. "Problém někdy je, že názory některých právních kanceláří nejsou shodné s našimi názory,...a proto může dojít k takovémuto kroku," upřesnil k soudním žalobám kardinál.

Konkrétně ve vztahu ke krajům je nyní evidováno 31 soudních sporů, z nichž se ale přes 20 týká nejrůznějších majetků v Praze. Duka s Haškem si to vysvětlují tím, že v hlavním městě je mnohem vyšší cena nemovitostí než ve zbytku republiky.

Zástupci biskupů i hejtmanů se na jednání shodli na tom, že se obě strany ve sporech chovají jako řádní hospodáři a pokud se jim nedaří nalézt kompromis, obracejí se na soudy. "Snaha na obou stranách je, uhájit to, co je moje," uvedl Duka.

Doplnil, že vedení České biskupské konference oficiálně vyzve žadatele o navrácení církevního majetku, aby se pokoušeli hledat smír, a to i v kauzách, které jsou již před soudem. "Vyzýváme k možné dohodě, ke kompromisu. Není našim cílem jít za každou cenu k soudu. Máme ale také různé povahy," dodal kardinál.

"Přesto nesmí tyto kauzy v žádném případě zmrazit či jakkoli ovlivnit spolupráci mezi kraji a církvemi," zdůraznil Hašek.

Připomněl, že spolupráce je rozvinutá zejména v kulturní oblasti, především v ochraně sakrálních památek. Církve a kraje spolupracují i v sociální oblasti a ve školství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)