Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Modlitby Anděl Páně se Vatikánu zúčastnilo 7000 běženců

Ze světa / juml / ČTK / 18. ledna 2016 6:38
Modlitby Anděl Páně se Vatikánu zúčastnilo 7000 běženců

Papež František po svém zvolení v roce 2013
Autor: Flickr.com / M. Mazur / catholicchurch.org.uk

Vatikán - Papežovy tradiční nedělní modlitby Anděl Páně se včera na vatikánském Svatopetrském náměstí zúčastnilo mimo jiné 7000 uprchlíků, které František na církevní setkání pozval. Odpoledne pak papež navštívil hlavní římskou synagogu, kde prohlásil, že násilí je v rozporu se třemi monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem.

Papež se během polední modlitby obrátil na všechny uprchlíky na světě, které vyzval, aby neztráceli naději a radost ze života, uvedla agentura DPA.

"Každý z vás si nese vlastní minulost, vlastní kulturu a vlastní cenné hodnoty," řekl František ke shromážděným běžencům a přistěhovalcům, kteří pocházeli z více než 30 zemí. "Často také bohužel prožíváte utrpení, útlak a strach," dodal s tím, že jejich návštěva Vatikánu je znamením naděje. "Nenechte si tuto naději a radost ze života vzít," prohlásil.

Nedělní modlitba byla součástí mimořádného svatého roku, který papež loni v prosinci vyhlásil a jehož tématem je milosrdenství. František dlouhodobě prohlašuje, že přistěhovalci a běženci mají právo na azyl, zároveň ale upozorňuje, že mají také povinnost dodržovat zákony a tradice hostitelských zemí.

Papež včera také řekl, že se modlí za oběti útoků radikálů v Indonésii a v Burkině Faso. "Nechť je Bůh uvítá ve svém domě," řekl o obětech.

Při atentátech islamistů zahynulo tento týden v indonéské metropoli Jakartě osm osob a v hlavním městě Burkiny Faso Ouagadougou 29 lidí.

Odpoledne František navštívil synagogu v Římě. Po Janu Pavlu II. a Benediktu XVI. se tak stal třetí hlavou římskokatolické církve, která do římské synagogy zavítala. "My všichni patříme do jedné rodiny, rodiny Boží," řekl papež a vyjádřil přání, aby se křesťanství a judaismus dále sbližovaly a vzájemně poznávaly a uctívaly. Poukázal na "jedinečnou a zvláštní vazbu" mezi oběma náboženstvími, spočívající ve společných kořenech, a odsoudil antisemitismus.

Odsoudil také současný islamistický terorismus. "Násilí člověka vůči člověku je v rozporu s každým náboženstvím, které si zaslouží takové označení, zejména pak se třemi velkými monoteistickými náboženstvími," zdůraznila hlava římskokatolické církve.

František při své první návštěvě synagogy v postavení papeže pozdravil římskou židovskou komunitu. Položil věnec k pamětní desce připomínající hromadné zatýkání a deportace římských Židů v roce 1943 nacisty a také k druhé desce připomínající zabití dvouletého chlapečka při útoku radikálních Palestinců na synagogu v roce 1982. František se rovněž setkal se členy chlapcovy rodiny a s lidmi, kteří přežili útok, který se před vchodem do synagogy odehrál.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)