Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František navštívil hlavní římskou synagogu, dostane i pozvání do mešity

Ze světa / kir / ČBK, ČTK / 18. ledna 2016 19:28
Papež František navštívil hlavní římskou synagogu, dostane i pozvání do mešity

papež František
Autor: Wikipedia.org / Benhur Arcayan

Řím - V neděli 17. ledna  navštívil papež František hlavní římskou synagogu. Ve svém projevu zdůraznil židovské kořeny křesťanství a společné poslání katolíků a židů předávat úctu k životu. Papež se také setkal s těmi, kdo přežili holokaust, a uctil oběti deportací do koncentračních táborů. František je po Janu Pavlu II. (1986) a Benediktovi XVI. (2010) teprve třetím papežem v dějinách, který hlavní římskou synagogu navštívil.

Po příjezdu položil papež květiny k památné desce na deportace tisícovky římských židů v roce 1943. Věnec položil také k pomníku připomínající teroristický atentát, při němž byl v roce 1982 v římské synagoze zabit dvouletý chlapec a 37 dalších lidí bylo zraněno. Ve svém projevu zdůraznil zvláštní povahu dialogu mezi křesťany a židy, který pramení z židovských kořenů křesťanství.  „Křesťané pro pochopení sebe samých nemohou nepoukazovat na židovské kořeny. Církev, přestože hlásá spásu prostřednictvím víry v Krista, uznává nezrušitelnost Staré smlouvy i věrnou a stálou lásku Boha k Izraeli,“ řekl.

Papež také odsoudil jakoukoliv podobu antisemitismu. Přítomné oslovil výrazem, který použil při návštěvě římské synagogy již Jan Pavel II.: „starší bratři“. „Jste naši starší bratři a sestry ve víře,“ řekl v neděli František. Společným úkolem křesťanů a židů je podle Františka předávání biblického poselství o úctě k Božímu stvoření a úsilí o mír. Násilí člověka vůči člověku je v protikladu s jakýmkoliv náboženstvím hodným toho jména, především s třemi velkými monoteistickými náboženstvími.

Podle vrchního římského rabína Riccarda Di Segniho se podle rabínské tradice třikrát opakovaný skutek stává chazakou neboli ustáleným zvykem. Třetí návštěva papeže v synagoze je tedy „konkrétním znamením nové éry po všem, co se stalo v minulosti“.

Papeže chtějí pozvat také do římské mešity

Také italští muslimové chtějí pozvat papeže Františka do římské mešity, uvedla dnes agentura ANSA. Chtějí tak učinit v rámci katolického mimořádného roku milosrdenství, kterým chce církev mimo jiné dát najevo otevřenost vůči jiným náboženstvím. Delegace představitelů mešity pozvání předá ve středu během generální audience, při které je papež přijme. Datum Františkovy návštěvy není zatím známo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)