Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze byl odhalen nový pomník Janu Palachovi a jeho matce

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 18. ledna 2016 22:29
V Praze byl odhalen nový pomník Janu Palachovi a jeho matce

Odhalení Domu syna a domu matky u příležitosti 47. výročí úmrtí Jana Palacha
Autor: facebookový profil autora / Petr Hejl

Praha - Více jak stovka lidí v sobotu přihlížela odhalení pomníku Jana Palacha a jeho matky na Alšově nábřeží v Praze. Podle iDNES.cz se ceremoniálu zúčastnila dcera autora skulptur Johna Hejduka Renata, velvyslanci Spojených států a Izraele Andrew Schapiro a Gary Koren, pražská primátorka Andriana Krnáčová (ANO), kardinál Dominik Duka a další čestní hosté.

"Jsem rád, že památka Jana Palacha žíje. Pomník Johna Hejduka s verši Davida Shapira u Rudolfina je důstojnou připomínkou jeho oběti" uvedl kardinál Duka na svém facebokovém profilu.  Duka  také podle svých slov oslovil izraelského velvyslance jako představitele národa, který ví, že do svobody se vstupuje s Desaterem a pro svobodu je třeba i něco udělat, někdy i bojovat.

Světoznámý americký architekt s českými kořeny John Hejduk zemřel před patnácti lety a své dílo věnoval Praze už v roce 1991. Na umístění čekalo čtvrt století. Součástí pomníku Janu Palachovi je dvojice ocelových plastik nazvaných Dům syna a Dům matky. Instalaci se symbolickými plameny doplnila pamětní deska s básní. Dům syna, který má světlou barvu a stojí blíže k Vltavě, má znázorňovat samotného Jana Palacha. iDNEs.cz doplňuje, že Dům matky je tmavší, jakoby zrezlý a odkazuje k Palachově zoufalé matce.

Janu Palachovi bylo teprve dvacet let, když se rozhodl k činu, kterým se zapsal do československých dějin. Ve čtvrtek 16. ledna roku 1969 se zapálil před kašnou Národního muzea v horní části Václavského náměstí. Poté se rozeběhl směrem k Washingtonově ulici. Po pár metrech padl k zemi a o tři dny později na následky těžkých popálenin zemřel. Místo, kde vykonal svůj čin, je označeno dalším pomníkem, který byl instalován před 16 léty. Jedná se o kovový kříž vsazený do dvou kruhových mohyl a má připomenout Palachův protest proti sovětské okupaci.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)