Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi rekordní

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 19. ledna 2016 22:30
Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi rekordní

Ilustrační foto
Autor: Trikralovasbirka.cz

Olomouc - Letošní výtěžek Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi předčil loňskou rekordní částku a je tak nejvyšší za uplynulých 16 let trvání této největší charitní sbírky v zemi. V kasičkách, do kterých přispívali koledníkům obyvatelé Olomouckého a Zlínského kraje, našli koordinátoři sbírky dosud 24,43 milionu korun. Zbývá přitom ještě rozpečetit víc než jedno procento. Loni věnovali lidé dohromady 23,86 milionu korun. Vyplývá to z výsledků sbírky www.trikralovasbirka.cz.

"Dosavadní výsledek již překročil loňskou rekordní částku. Definitivní částka za letošní ročník sbírky v olomoucké arcidiecézi by měla být známa v pátek," řekla dnes ČTK mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Eva Štefková. Výsledek organizátory sbírky velmi potěšil. "S očekáváním a plány jsme vždy opatrní, pro nás je primární, že mají lidé chuť nás podporovat. Za to, že se výnos zlepšuje, jsme ale strašně rádi. Její stoupající tendence pro nás znamená, že jsou lidé se službami charity spokojeni," řekl dnes ČTK koordinátor sbírky Marek Navrátil.

V olomoucké arcidiecézi, kde má sbírka své kořeny, jsou lidé z celého Česka tradičně nejštědřejší, což je dáno i nejvyšším počtem koledníků. Letos vyšlo do ulic 5259 skupinek koledníků. Podle mluvčí Štefkové musela letos přitom sbírka čelit napadení ze strany pravicových radikálů. K jejímu bojkotu vyzvali na svých stránkách zástupci Národní demokracie, nelíbí se jim totiž angažovanost charity v pomoci migrantům. Podle Štefkové výnosy ukazují, že dárci prokázali svoji solidaritu s těmi, kteří si nedokážou sami pomoci.

Nejvíce peněz, přes dva miliony korun, vybrali koledníci v oblasti uherskohradišťské a valašskomeziříčské charity, téměř dva miliony korun věnovali lidé do kasiček v oblasti Zlína. Štědří byli lidé také ve spádovosti olomoucké, šternberské, zábřežské či uherskobrodské charity, kde vybrané částky přesáhly jeden milion korun. "Vnímali jsme, že ochota některých dárců byla mírně ohrožena negativní mediální kampaní. Ta však, jak ukazují naše výsledky, neměla na výši vykoledované částky až tak podstatný vliv, lidé se často ptali, kam peníze jdou, a vždy se podařilo vše vysvětlit," uvedl zástupce ředitele otrokovické charity Jiří Vlček.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. Loni se podařilo koledníkům vybrat o 1,5 milionu korun více než v předchozím roce.

Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí charity v zemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)