Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Litomyšl možná objedná zvony pro piaristický kostel ještě letos

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 21. ledna 2016 11:23
Litomyšl možná objedná zvony pro piaristický kostel ještě letos

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Tři zvony do piaristického kostela v Litomyšli na Svitavsku by se mohly začít vyrábět na sklonku letošního roku. Veřejná sbírka trvá dva roky a dosud se vybralo 350.000 korun. Do cílové částky 1,5 milionu korun nejspíš přispějí mecenáši a také radnice ze svého rozpočtu. ČTK to dnes řekl místostarosta Michal Kortyš (ODS).

Město dokončilo opravy kostela předloni z evropských dotací. Evropské peníze na výrobu zvonů využít nešly. O zvony přišel kostel několikrát, naposledy za druhé světové války.

"Chceme letos zvládnout technickou přípravu, udělat stolici na zvony, dovést elektriku. Objednávka zvonů by mohla být na konci roku. Veřejná sbírka pokračuje dál," řekl Kortyš.

Město stále jedná s mecenáši, kteří by zvony objednali sami a poté městu darovali. Mohou také radnici dát hotovost, v tom případě musí město vypsat výběrové řízení na zvonařskou firmu. Radnice hodlá z vlastního rozpočtu doplatit zhruba půl milionů korun. O částce musejí rozhodnout zastupitelé.

Zvony svatý Václav, Panna Maria a svatý Josef budou mít stejnou váhu i tóninu. Největší Václav vážil 773,2 kilogramu a dozníval 135 sekund. Prostřední Panna Maria byla těžká 453,2 kilogramu a zněla 100 sekund. Svatý Josef s váhou 303,7 kilogramu byl slyšet 90 sekund.

Zvony se zničily v minulosti kvůli požárům a válečným konfliktům. První zvony byly v barokním kostele instalovány v roce 1722, při požáru 1735 se roztavily. Tři nové zvony piaristé koupili v roce 1766 v Praze. V roce 1775 a 1814 je zase poškodil požár a nové zvony byly odlity až v roce 1818. V kostele sloužily do roku 1917, kdy byly zrekvírovány. Další zvony byly pořízeny s pomocí sbírky v roce 1932, o deset let později byly zabaveny pro válečné účely.

Kostel chátral desítky let. Částečné opravy se provedly na počátku 90. let minulého století. Barokní stavbu město rekonstruovalo s pomocí evropských dotací za 70 milionů korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)