Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pozemkový úřad projednal ke konci roku 95 procent restitučních žádostí církví

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 21. ledna 2016 15:02
Pozemkový úřad projednal ke konci roku 95 procent restitučních žádostí církví

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) projednal ke konci loňského roku 95 procent žádostí od církví na vydání zemědělských pozemků. Církevní subjekty v rámci majetkového vyrovnání požadovaly ve 3503 výzvách 110.778 pozemků a 487 staveb. Pozemkový úřad vydal 44.264 pozemků o celkové výměře 32.729 hektarů a 94 staveb. V šesti krajích už úřad projednal sto procent výzev, řekla dnes novinářům ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Dalších přibližně 110.000 hektarů zemědělských nemovitostí vydal podnik Lesy ČR. Z celkových asi 150.000 požadovaných hektarů jich společnost zhruba 30.000 církvím vydat odmítá a je připravena vést soudní spory. Zatím je podnik účastníkem 69 soudních sporů. Podle informací z dnešní tiskové konference ale bude církvím vydáno méně než před přijetím zákona odhadovaných 200.000 hektarů půdy.

Tyto pozemky činily 56 procent původního doloženého majetku, který je v zákoně ohodnocen na 75 miliard; za zbylý majetek, který nemůže být vydán, se poskytuje náhrada ve výši 59 miliard korun, jež se bude vyplácet po dobu 30 let. V prosinci církve, které se státem uzavřely dohodu, dostaly třetí dvoumiliardovou splátku. Stát dnes říká, že půdy bude vydáno méně než zmíněných 200.000 hektarů, protože během účinnosti zákona a podání výzev se zjistilo, že jde o méně pozemků, případně jsou překážky pro jeho vydání.

SPÚ jednal celkem ve 323 soudních sporech a podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Jirsy rok 2016 a další roky budou ve znamení soudních sporů. Žaloby jsou podávány proti rozhodnutí o vydání či nevydání majetku, ale především o určení vlastnického práva státu v případě, že žadatel má za to, že byl porušen blokační paragraf. Určovacím žalobám čelí SPÚ ve 229 případech, v osmi případech Lesy ČR.

Nejvíce výzev zbývá projednat ve Středočeském kraji (19 procent), Moravskoslezském (11 procent) a Jihomoravském (devět procent). Středočeský kraj administroval podle Maradové největší počet pozemků v rámci celé ČR, bylo jich 12.801.

V tomto kraji již také bylo vydáno nejvíce pozemků, 7135, na druhém místě je zatím v počtu vydaných pozemků Jihočeský kraj (6418) a kraj Vysočina (4843). Jihočeský kraj přitom obdržel výzvy na ještě více pozemků než střední Čechy, celkem 14.256. Důležitější byla kvalita rozhodnutí než jejich rychlost, uvedla Maradová k různému stadiu vypořádání výzev v jednotlivých krajích.

Církve v rámci majetkového vyrovnání žádaly také o některé nemovitosti i movité věci z oblasti kulturního dědictví. Národní památkový ústav evidoval téměř 50 výzev. V sedmi případech žádostem vyhověl, k nim patří areál kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře a zámek v Kroměříži. NPÚ odmítl vydat Německému řádu hrad Bouzov. Národní galerie dostala čtyři desítky žádostí o vydání uměleckých děl. K nejvýznamnějším patřil Vyšebrodský cyklus, Puchnerova archa a dva Rubensovy obrazy, které NG církvi vrátila. Soud rozhodl, že NG má vydat církvi gotickou Madonu z Veveří. Zamítavé stanovisko NG vydala i k žádosti o vydání Madony roudnické a Madony michelské.

Tabulka: Oprávněné osoby s nejvyššími počty požadovaných pozemků

Oprávněná osoba Počet pozemků
Arcibiskupství olomoucké 2168
Kanonie premonstrátů Teplá 1306
Biskupství ostravsko-opavské 1240
Královská kanonie premonstrátů na Strahově 1218
Rytířský řád Křížovníků s červenou hvězdou 1109
Arcibiskupství pražské 1083
Cisterciácké opatství Vyšší Brod 872
Suverénní řád Maltézských rytířů 816

Zdroj: Státní pozemkový úřad

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)