Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

I podle Merkelové v Německu narůstá antisemitismus. V Berlíně pak otevřela výstavu umění holokaustu

Ze světa / kir / ZTIS / 27. ledna 2016 17:09
I podle Merkelové v Německu narůstá antisemitismus. V Berlíně pak otevřela výstavu umění holokaustu

Autoportrét s židovskou identifikační kartou Felixe Nussbauma (1943), jednoho z vystavovaných autorů na výstavě v Berlíně
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Berlín - Podle Židovského zpravodajského servisu varovala  řada židovškých lídrů a také samotná kancléřka Angela Merkelová před vzrůstajícím antisemitismem v Německu. Merkelová vyzvala k „intenzivnímu“ boji proti antisemitismu a dodala, že je potřeba bdělosti hlavně v případě jednání s lidmi pocházejícími ze zemí, kde „je rozšířený antisemitismus a nenávist k Izraeli.“ Mluvčí hamburské židovské obce Daniel Killy dokonce uvedl, že pro Židy již není v Německu bezpečno. Narážel na rapidní zhoršení bezpečnostní situace v souvislosti se současnou vlnou uprchlíků z převážně muslimských zemí, jichž Německo přijalo již přes milión. Nepředložil ale žádné statistiky, které by výrazný nárůst kriminality spojený s uprchlíky potvrzoval. K současnému alarmujícímu stavu podle Killyho přispěl i rozklad státní moci, sílící extrémní pravice a ztráta důvěry v politiku.

Poté, co kancléřka Angela Merkelová projevila veřejně starost, že v zemi narůstá antisemitismus více, než se čekalo, otevřela slavnostně v pondělí 25. ledna v Berlíně výstavu umění holocaustu, druhou největší na světě hned po Izraeli. Výstava obsahuje sto děl ze sbírky jeruzalémského památníku holocaustu Jad vašem, které byly vytvořeny vězni v ghettech a koncentračních a pracovních táborech během druhé světové války. „Miliony osudů jednotlivců během šoa jsou hluboko vryty do našeho národního svědomí,“ řekla při otevírací ceremonii Merkelová, přičemž použila termín šoa, který označuje v hebrejštině holocaust. Ve svém prohlášení, které vydala už v sobotu, dodala, že je třeba vzdělávat mladé lidi, zejména ty, co do Německa přicházejí ze zemí, kde je nenávist vůči Židům a Izraeli velmi rozšířena. Z padesáti umělců, jejichž obrazy jsou v Berlíně vystaveny, jich nacisté zabili čtyřiadvacet. Mezi nejznámější z nich patří například Felix Nussbaum nebo Ludwig Meidner.

Výstava byla otevřená u příležitosti Dne holokaustu. Oběti holocaustu si mnoho států světa připomíná 27. ledna, v den osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim Rudou armádou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)