Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do Česka brzy přiletí další křesťanští uprchlíci z Iráku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. února 2016 18:09
Do Česka brzy přiletí další křesťanští uprchlíci z Iráku

Ilustrační foto - Křesťanští uprchlíci z Blízkého východu při příletu do Prahy 24. ledna (zcela vlevo Dan Drápal, inspirátor projektu)
Autor: Člověk a víra / Roman Albrecht

Praha - Koncem týdne by do Česka měla přiletět druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Mělo by jít o 22 lidí. Na svém webu to uvedl Nadační fond Generace 21, který se na přesídlení uprchlíků podílí. Jeho pracovníci zároveň v Irbílu připravují příjezd dalších šedesáti uprchlíků, který by mohl být na konci února a v březnu.

V Česku se zatím zabydluje deset iráckých křesťanů, kteří do země přiletěli 24. ledna. Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil takzvaný Islámský stát, před nímž uprchli. Z táborů v iráckém Irbílu odešli do Libanonu. Přijetí uprchlíků schválila vláda.

Iráčané jsou nyní na Vysočině, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. Ve středisku v Okrouhlíku se o ně starají sociální pracovníci a rovněž se tam učí česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku, kdy získají v Česku azyl, se pak budou moci v rámci ČR stěhovat za prací.

Původně měla přijet větší skupina, část ale měla podle fondu administrativní potíže, které ji zdržely v Libanonu. Fond se nyní připravuje na jejich přílet. Zároveň zástupci fondu a ministerstva vnitra organizují předodjezdové pohovory a zdravotní prohlídky dalších uprchlíků. "Pokud vše půjde podle plánu, mělo by zhruba 60 uprchlíků z Irbílu přicestovat do ČR mezi 21. a 28. únorem a další skupina zhruba o dva až tři týdny později," uvedl nadační fond na svém webu.

Celý projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21 s pomocí svých partnerů a podporovatelů z řad jednotlivců i církví. Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby, mezi něž patří výuka jazyka i seznámení s českou kulturou a společností. Peníze fond získal výhradně od soukromých dárců.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)