Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup z Aleppa kritizuje Západ. Za východisko považuje podporu Asada a ruský scénář

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 10. února 2016 10:47
Arcibiskup z Aleppa kritizuje Západ. Za východisko považuje podporu Asada a ruský scénář

Sýrie v globálním měřítku - ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org

Aleppo (Sýrie) / Paříž - Západem podporovaná emigrace Syřanů je v podstatě deportací. Zbavuje Sýrii vitálních sil, které jsou nezbytné k rekonstrukci země po válce. Nepomáhá však ani těm, kdo odjíždějí. Lepší život, který hledají, mohou nalézt jedině v Sýrii – domnívá se podle Vatikánského rozhlasu melchitský metropolita Aleppa, arcibiskup Jean-Clément Jeanbart.

V těchto dnech pobývá v Paříži na pozvání nadace Kirche in Not, aby podal svědectví o tom, co se v Sýrii děje, a ostrými slovy kritizuje západní země. Netají se tím, že je stále přesvědčenější o tom, že jeho vlast padla za oběť mezinárodnímu spiknutí. Za realistické řešení konfliktu považuje jedině ruský scénář, to znamená podporu prezidenta Bachara al-Assada v boji proti všem povstalců, včetně těch, o nichž se chybně mluví jako o umírněných. Arcibiskup Jeanbart zdůrazňuje, že prezident má silnou podporu národa a jeho odstoupení by vedlo k občanské válce a rozdělení Sýrie mezi sousední země.
V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas melchitský arcibiskup z Aleppa upozorňuje na zvláštní zodpovědnost křesťanů. Navzdory pětileté válce polovina věřících jeho diecéze zůstala na místě.

Rozporuplný pohled na válku v Sýrii

Internetové stránky Vatikánského rozhlasu přinášejí i osobní svědectví františkánského kněze Ibrahima Alsabagha, který také viní povstalce z útoků na obyvatelstvo Aleppa. Podle jeho slov je za jejich utrpením a exodem desítek tisíc uprchlíků nikoliv ofenzivá syrské armády, ale údajná msta "teroristických" skupin. Toto stanoviska je ale v rozporu z řadou jiných komentářů a zpravodajských souhrnů většiny českých i západních medií, které naopak vinu za novou uprchlickou vlnu přisuzují postupu armády prezidenta Asada. Kvůli náletům na Aleppo v pondělí Rusko a syrský režim například ostře kritizovala německá kancléřka Angela Merkelová, která zavítala na návštěvu Ankary. „Za poslední dny jsme zděšeni a šokováni utrpením desítek tisíc lidí při bombových útocích, a také bombovými útoky, které přicházejí z ruské strany,“ řekla podle iDNES.cz Merkelová. 

Kritika Asadova režimu

Podle statistik dokonce Asadovi jednotky dosud v konfliktu zabily dvojnásobný počet civilistů než ISIS. V lednu loňského roku se na veřejnost dostaly fotografie tisíců vězňů, kteří zemřeli po mučení ve věznicích režimu Bašára Asada. Za únikem snímků stál fotograf, který si nechává říkat Caesar. Podle serveru The Guardian je jedním ze statisíců uprchlíků, kteří v Evropě hledají lepší život. Asad také v roce 2013 nařídil chemický útok v Sýrii v oblasti Ghúta, při kterém zemřelo přes 1 400 lidí.

Historie a původ melchitské církve

Melchitská řeckokatolická církev je jedna z východních katolických církví, která používá byzantský ritus. Je ve společenství s Římskokatolickou církví. V jejím čele stojí patriarcha Antiochie a celého Východu, Jeruzaléma a Alexandrie. Počet věřících v posledních letech na světě stopá a dosahuje necelých dvou miliónů. Slovo melchit pochází podle wikipedie původně z aramejsko-syrského ܡܠܟܝܐ, což znamená „císařský“ nebo „imperiální“.  Výraz melkit bylo původně pejorativní označení jiných východních církví po chalkedonském koncilu (451). Odpůrci jimi tak označovali ty, kteří byli podporováni byzantským císařem. Dnes již není známo, kdy přesně melchité začali toto označení sami používat pro svou církev.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)