Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým plzeňským biskupem byl jmenován Tomáš Holub

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 12. února 2016 12:04
Novým plzeňským biskupem byl jmenován Tomáš Holub

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Plzeň - Novým plzeňským biskupem papež František jmenoval Monsignora Tomáše Holuba, generálního sekretáře České biskupské konference, faráře baziliky svatých Petra a Pavla a děkana Kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě. Dnes v 12.00 to oznámila Apoštolská nunciatura. Dosavadný plzeňský biskup František Radkovský v roce 2014 podal do rukou papeže rezignaci na svůj úřad z důvodu dosažení kanonického věku 75 let. Papež František tehdy rozhodl, že jej ponechá ještě jeden rok ve funkci diecézního biskupa.

Holub chce navázat na Radkovského

Holub se podle svých slov pokusí navázat na svého předchůdce. "Pro mě je důležité, abych se pokusil jít ve šlépějích otce Františka, protože ty šlépěje jsou něco, co je tady požehnané a ten potlesk v katedrále to potvrdil. Teď budu hledat, jak dělat postupné krůčky, abych konal to základní, co mám, na rozdíl od pozice generálního sekretáře, která je více úřední, abych byl dobrým pastýřem, staral se o lidi," řekl krátce po svém představení novinářům. Uvědomuje si prý také to, že plzeňská diecéze má ve vínku "bolavou historii" česko-německcých vztahů se všemi důsledky opuštěných obcí nebo obcí s přervanou tradicí. "Tohle se snažit léčit patří určitě k prioritám biskupa v této diecézi," řekl Holub. Zatím nechtěl prozradit, jaké biskupské motto si pro svou službu vybral.

"Přicházím sem jako někdo, kdo by strašně rád projel diecézi, navštívil kněze, viděl, v jaké situaci žijí, budu se krůček po krůčku učit znát svou diecézi a mít ji rád," řekl dále nový biskup. Nechystá žádnou radikální změnu. Diecéze má podle něj za sebou službu skvělého pastýře, na něhož chce navázat, i když možná časem bude klást větší důraz na jiné věci.

Radkovský volbu vítá

"Jsem rád, že je to zrovna tento kandidát, že se svatý otec tak trefil. Je to člověk plný energie a plný zkušeností," řekl o Holubovi Radkovský. Svoji hlavní roli po nástupu nového biskupa vidí hlavně v pomoci. "Mým úkolem bude ho doprovázet, otvírat mu ty dveře, které znám a kde funguje dobrá spolupráce," řekl Radkovský. I když Holub ví o diecézi hodně z místa generálního sekretáře, čeká jej hodně práce - mimo jiné s hledáním nástupce na generálního sekretáře ČBK. To je podle Radkovského možná stejně obtížné, jako najít nového biskupa.

Životopis nového biskupa

Nový pastýř plzeňské diecéze se narodil 16. srpna 1967 v Jaroměři a pochází z farnosti v Červeném Kostelci (z královéhradecké diecéze). Kněžské svěcení přijal 28. srpna 1993 v Hradci Králové, kde je také inkardinován.

Jeho akademická příprava zahrnuje: studia filozofie a teologie na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích (1985–1989); studium teologie na Katolické teologické fakultě v Salzburgu v Rakousku (1990–1991); magisterské studium teologie na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1993); další studia na Papežské lateránské univerzitě v Římě (2007–2008) a hamburském Institut für Theologie und Frieden (studijní pobyty 2005-2008); doktorát z morální teologie na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde obhájil svou dizertaci z křesťanské etiky na téma "Etické aspekty boje proti terorismu ve světle učení o tzv. spravedlivé válce".

Vykonával tyto služby a zastával následující úřady: kaplan ve farnosti v Kutné Hoře (královéhradecká diecéze) a spirituál na Církevním gymnáziu svaté Voršily tamtéž (1993–1996); první vojenský kaplan a později hlavní kaplan Armády České Republiky (1996–2006); moderátor kurie (2008) a generální vikář královéhradecké diecéze (2008–2010); od 1. července 2011 je generálním sekretářem České biskupské konference; od roku 2011 je zvoleným děkanem Kolegiátní kapituly v Praze na Vyšehradě a od roku 2015 farářem při bazilice svatých Petra a Pavla tamtéž; od roku 2006 působí jako poradce ministra obrany pro duchovní službu.  Od 14. července 2003 je Kaplanem Jeho Svatosti.

Biskup Radkovský si získal velký respekt

I když Plzeňský kraj je podle výsledků sčítání obyvatel jeden z regionů s nejmenším podílem lidí hlásících se k víře, absolvent Matematicko-fyzikální fakulty UK Radkovský je v kraji velmi uznávaná osobnost. Získal řadu ocenění, mimo jiné je ve Dvoraně slávy významných osobností Plzeňského kraje, dostal také čestné občanství Plzně a loni 28. října i Medaili Za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana. Pravidelně se také každý rok v lednu spolu se zástupci dalších plzeňských církví a po boku rabína účastní v synagoze vzpomínky na židovské oběti válečných transportů.

Podpora plzeňského primátora

Podporu novému biskupovi vyjádřili už v katedrále primátor Plzně Martin Zrzavecký. "Je mi velkou ctí vás poznat, těšíme se na úzkou spolupráci, protože ta těsná spolupráce s otcem biskupem, naším Františkem, tady opravdu byla. Jsme připraveni vás ve vaší funkci plně podpořit," řekl.

Plzeňská diecéze byla zřízena bulou papeže Jana Pavla II. v roce 1993, jejím patronem je blahoslavený Hroznata, šlechtic žijící na přelomu 12. a 13. století v západních Čechách. Diecéze zahrnuje celý Karlovarský kraj, Plzeňský kraj kromě Nepomucka a Sušicka a několik obcí středočeského okresu Rakovník a ústeckého okresu Chomutov. V diecézi žije kolem 820.000 lidí, na nedělní bohoslužby chodí kolem 10.000 lidí. V diecézi je 574 kostelů a kaplí, slouží zde stovka kněží a několik desítek řeholníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 88)