Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Mexiku při bohoslužbě pro 300.000 lidí odsoudil obchod s drogami

Ze světa / juml / ČTK / 15. února 2016 8:09
Papež v Mexiku při bohoslužbě pro 300.000 lidí odsoudil obchod s drogami

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Mexiko - Papež František během nedělní mše na chudém předměstí mexické metropole ostře odsoudil obchod s drogami.

Při bohoslužbě pod širým nebem, jíž se zúčastnilo na 300.000 lidí, nazval obchod s narkotiky rakovinou rozežírající mexickou společnost a o drogových dealerech hovořil jako o "obchodnících se smrtí". Mše v Ecatepeku byla co do počtu účastníků vrcholem papežovy pětidenní cesty po Mexiku, která začala v pátek.

František si místo konání nedělní liturgie na předměstí nechvalně proslulém násilím, únosy a vraždami spojenými s válkami drogových gangů zvolil záměrně. Během necelých tří let v čele katolické církve se totiž snaží obracet pozornost k lidem na okraji společnosti, nejen k chudým, ale i k sociálně a zdravotně znevýhodněným či k obětem zločinů a násilí. Rovněž během cesty Mexika si proto naplánoval návštěvy domovů pro seniory, nemocnic či chudých domorodých oblastí.

Během kázání v Ecatepeku papež mimo jiné kritizoval i obrovskou nerovnost v mexické společnosti a rozbujelou korupci, která podle něj kvůli prospěchu několika málo vyvolených přináší milionům ostatních zoufalství a chudobu.

Dnes zavítá František do nejchudšího státu Mexika, Chiapasu, kde bude předsedat bohoslužbě pro domorodé obyvatelstvo a vyhlásí tam dekret, který umožní sloužit mše v domorodých jazycích.

Návštěvu Mexika zakončí František oficiálně ve středu, kdy bude sloužit liturgii ve městě Ciudad Juárez na hranicích s USA. Očekává se, že ji bude sledovat i na 50.000 lidí na druhé straně hranice v El Pasu. František chce tímto gestem protestovat proti xenofobii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)