Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež ukončil návštěvu Mexika u hranice Texasu, vyzval k pochopení uprchlíků

Ze světa / kir / čtk/redakce / 18. února 2016 10:09
Papež ukončil návštěvu Mexika u hranice Texasu, vyzval k pochopení uprchlíků

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alfredo Borba / Creative commons

Mexiko - Papež František vyzval svět, aby ukázal lidskou tvář "tragédii, kterou je nucená migrace". Svět by si podle něj měl uvědomit, čím si musí procházet lidé, kteří riskují své životy, aby utekli před násilím, vydíráním a chudobou. Papež to prohlásil během liturgie, které předsedal na symbolickém místě, v mexickém městě Ciudad Juárez. To se nachází jen 800 metrů od hranice s americkým státem Texas.

Papež nevyzval k otevření hranic ale lidských srdcí

František Spojené státy nijak přímo nevyzval k tomu, že by měly otevřít své hranice. Namísto toho se obrátil na věřící s tím, aby "otevřeli svá srdce" a uvědomili si, že tisíce obyvatel střední a jižní Ameriky, kteří utíkají před násilím páchaným gangy či organizovaným zločinem v jejich zemích, jsou oběťmi té nejhorší formy vykořisťování. "Již žádnou smrt! Již žádné vykořisťování!" prohlásil papež. Ještě před bohoslužbou se papež zastavil u plotu mezi Mexikem a Spojenými státy, aby se pomodlil za migranty. Vystoupil na speciálně vytvořenou rampu ozdobenou květinami a požehnal stovkám lidí, kteří se shromáždily na americké straně hranice.

Trump kritizoval papežovu cestu k hranicím

Problém migrace je jedním z klíčových témat prezidentské kampaně v USA i papežova pontifikátu. Favorit republikánů na úřad prezidenta Donald Trump v úterý papežovu cestu k hranicím kritizoval. "Myslím, že nechápe nebezpečí otevření hranic. Domnívám se, že Mexiko ho k tomu přimělo, protože chtějí zachovat status quo," řekl televizi Fox Trump, který prosazuje vyhoštění všech asi 11 milionů ilegálních imigrantů v USA a vystavění plotu na hranicích s Mexikem.

František opět navštívil i věznici

Papež František včera také navštívil v Ciudad Juárez věznici, což je obvyklý krok na jeho zahraničních cestách. Neodradila ho ani vzpoura ve věznici v mexickém městě Monterrey z minulého týdne, při níž zahynulo 49 vězňů. Večer místního času (ve čtvrtek časně ráno SEČ) František ukončí svou návštěvu Mexika, během níž ostře kritizoval korupci, sociální problémy a násilí související s obchodem s drogami.

Papež odletěl zpět do Evropy, úřady zpětně oznámily problémy s přistáním na začátku cesty

Papež během celé své cesty po Mexiku rovněž kritizoval korupci, sociální problémy a násilí související s obchodem s drogami. Večer místního času (ve čtvrtek časně ráno SEČ) jeho návštěva v zemi zkončila a vrátil sezpátky do Vatikánu. Mexické úřady dnes oznámily, že v pátek při přistávání na letišti v mexické metropoli byl papežův letoun zasažen laserovým paprskem. Společnost Alitalia zároveň informovala, že nikdo nebyl zraněn a letoun přistál bezpečně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)