Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Madona z Veveří zatím zůstává v NG, do Brna ji nepřevezli

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. února 2016 22:41
Madona z Veveří zatím zůstává v NG, do Brna ji nepřevezli

Repro: Madona z Veveří
Autor: Wikipedia.org / volné dílo

Praha/Brno -  Národní galerie v Praze nepředala farnosti Veverská Bítýška gotický obraz Madona z Veveří ve lhůtě, která vypršela dnes v 17:00. Vyzval ji k tomu na základě pravomocného rozsudku právník farnosti František Severin. V pátek se obrátí na exekutora. Galerie je podle mluvčí Terezy Ježkové připravena dílo předat. Nadále si ale klade podmínky.

Galerie podala proti rozsudku dovolání, které nemá samo o sobě odkladný účinek. Spolu s ním ale podala návrh na odklad výkonu rozhodnutí, o kterém by měl NS rozhodnout, až k němu dovolání spolu se spisem doputuje. Podle Ježkové však návrh není důvodem, proč dosud galerie dílo nepředala. Tím jsou prý chybějící písemná stanoviska Národního památkového ústavu a Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Galerie má podle Ježkové povinnost věnovat obrazu náležitou péči a chránit jej před případným ohrožením či poškozením. "V rámci plnění této povinnosti je Národní galerie nucena trvat na předložení vyjádření příslušných orgánů zabezpečujících dohled nad řádným plněním zákona o státní památkové péči při přemisťování národní kulturní památky," uvedla v prohlášení Ježková. Farnost je spolu s Diecézním muzeem v Brně, kde má být dílo vystaveno, přesvědčena o tom, že všechny podmínky pro předání jsou splněny.

Dílo zatím zůstává v Anežském klášteře v Praze. Tamní odborníci dnes uvedli, že stále čekají na to, až se na ně kvůli transportu obrátí kolegové z brněnského muzea. Sami prý mají připraveny všechny předávací protokoly a pracovníky muzea v Brně informovali o tom, v jakých podmínkách musí být dílo vystaveno.

Farář z Veverské Bítýšky Marek Hlávka naopak ČTK řekl, že farnost jakožto soudem určený majitel obrazu galerii kontaktovala opakovaně. Na 9. února dokonce zajistila přepravu specializovanou transportní firmou i policejní doprovod, galerie si ale podle Hlávky kladla stále další podmínky. Pasovala se do role kontrolora, uvedl Hlávka.

Přeprava podobně vzácných historických děl je náročná. Vždy s ním musí jet zástupce majitele jako kurýr. Za přísných bezpečnostních podmínek se převážejí všechna umělecká díla, ta stará stovky let ale vyžadují zvláštní péči. Převážejí se v dřevěných vypolstrovaných bednách s klimatizací buď speciálními nákladními auty se vzduchovým odpružením a klimatizací, anebo letecky.

Bedny musejí být na místě nejméně 24 hodin před transportem, aby se v nich nastavilo příslušné klima. Také po příjezdu na místo si umělecká díla musejí 24 hodin v transportních bednách zvykat na klima výstavních prostor, poté jsou za přítomnosti restaurátorů a kurýrů vybalena a nainstalována na podstavec či do vitrín.

Diecézní muzeum v Brně podle svého ředitele Martina Motyčky udělalo vše potřebné pro splnění přísných podmínek spjatých s uchováváním obrazu, který je národní kulturní památkou a pochází z doby před polovinou 14. století. Je smutné, že sakrální obraz Madony z Veveří musí kvůli jednání Národní galerie v Praze procházet tímto nedůstojným procesem, uvedl dnes ředitel muzea Martin Motyčka.

Národní galerie dostala na předání obrazu lhůtu 30 dní od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze. Podle původních výpočtů měla vypršet v pátek, nicméně podle právníka bítýšské farnosti je už lhůta ve skutečnosti od neděle propadlá. Vypočítal to z originálu rozsudku s vyznačenou právní mocí, což je podle něj jediný závazný dokument. Dnešních 17:00 podle něj byla náhradní, nepřekročitelná lhůta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)